fredag 19 februari 2010

Kom till Saxdalens Folkets Hus - och hör sen!


- Va sa du?
- Jo, jag sa: Kom till Saxdalens Folkets Hus - och hör sen!

Det har inte varit så lätt för alla. Visserligen ligger Saxdalens Folkets Hus på toppen av ett berg, Gubbas berg, men det är inte det högsta berget i trakten av den gamla bruksorten - däremot det mest centrala. Parkeringsplatsen vid Folkets Hus ligger 185 m över havsytan. Nej, att ta sig dit klarar nog de flesta och annars finns det hjälpsamma grannar och föreningmedlemmar som kanske ger skjuts.

Ett större problem än att ta sig dit är för många just att kunna höra. Jag känner till flera personer som inte vill komma till Folkets Hus därför att de hör för dåligt. Hörapparater hjälper inte alla i den akustik som finns i huset. En hörapparat förstärker i många fall mer de ljud man inte vill höra än det man försöker lyssna till. Nu hoppas vi råda bot på den bristen.

Vi i PRO-föreningen i Saxdalen har flera medlemmar med nedsatt hörsel. Det är ett problem inte bara vid våra PRO-möten utan vid besök i alla sammanhang i Folkets Hus. Det är inte så att Folkets Hus har speciellt dålig akustik. Det är vår befolkning som lever allt längre och därför får fler och fler hörselskadade. Bullret i våra traditionella industrier har också satt spår i befolkningen med nedsatt hörsel.

PRO Saxdalen sökte 2009 vindbonus-pengar till en hörslinga i Folkets hus. Stena Renewable Energy beviljade medel för större delen av kostnaden och slingan är redan installerad. Sista länken i anläggningen anlände till Grängesberg idag. Det är den trådlösa mikrofon som ska ta upp ljudet som sen kan förstärkas och skickas vidare till åhörarna.

Personer med moderna hörapparater ska kunna höra det förstärkta ljudet i sina hörapparater. Det gäller det "rena" ljud som går in i mikrofonen. Skrammel, gnissel från stolar som flyttas och annat störande ljud kommer inte att förstärkas på samma sätt. Mikrofonljudet kan också sändas vidare via högtalare så att också personer utan hörapparater kan höra bättre.


Mikrofonen, den felande länken i ljudsystemet
har nu anlänt till Saxdalen

Ljudslingan i Saxdalens Folkets hus är tänkt att kunna användas vid alla möten och tillställningar i huset och naturligtvis inte bara för PRO-medlemmar. Såväl Rävvålingar som utbölingar, svart som vit, svensk som utlänning... kort sagt:

Alla ska kunna dra nytta av vår hörslinga! Enda kravet är att ni kommer till Saxdalens Folkets hus. Så välkomna dit - och hör sen!

Inga kommentarer: