måndag 23 mars 2009

Nu går 34:an i himlen in... men när var det?

Saxdalen har inte haft så många hyreshus. Det senast byggda som också revs för några år sedan har vi visat här i bloggen med ett bild lånad från Nestor Arvidsson. Det låg nedanför Folkets Hus. Det var det enda hyreshuset i byn under senare tid och kallades helt enkelt för Hyreshuset.


Bilden ovan visar troligen det första eller andra hyreshuset i dåvarande Rävvåla. Två arbetarkaserner byggdes 1920 vid Lerbäcken väster om Mellanbyn. Byggmästaren var från Grängesberg och de två kasernerna byggdes i samma stil som kasernerna i Stora hagen och på Källfallet i Grängesberg.

Lägenheterna var små, fyra gånger ett rum och litet kök i varje kasern gav bostad åt åtta familjer eller ensamstående. Säkert bodde flera barnrika familjer i de två husen.

Det fanns till och med tillverkningsverksamhet i åtminstone en av lägenheterna. Vårt uppfinnargeni Hjalmar Sjöstrand bodde en period i en av lägenheterna - under den tid när radion gjorde sitt inträde i de svenska hemmen. Han lindade spolar till sina mottagningsapparater i sin lägenhet där han också tidvis hade åtminstone en medjälpare.

Nestor Arvidsson har också bidragit med tidningsurklippet om 34:an. Vi kan läsa från urklippen när det två kasernerna byggdes men kan någon person med gott minne eller urklipp eller anteckningar i byrålådorna upplysa om vilket år de revs? Vi tror att det var på 60-talet men skulle vilja veta vilket år. Om någon har fotografier på de gamla husen är vi också tacksamma om vi får låna dem och kopiera av dem.

Idag är det för sent att fotografera både 33:an och 34:an eftersom de för länge sen har gått i himlen in...

Inga kommentarer: