fredag 20 mars 2009

Ett tydligt vårtecken!

Tvivlar du på våren när du tittar ut och ser det tjocka vita snötäcke som fortfarande täcker Saxdalen och en stor del av Sverige. Mer än halva Sverige har ju mer än en halv meter tjockt snötäcke.

Men misströsta inte! Se det positiva! Dit hör att årets vårdagjämning inträffade för ungefär en timme sedan, närmare bestämt kl. 11:44 idag. Så från och med nu och fram till den 22 september kommer dagarna att bli längre än nätterna. Och förändringen går som fortast just nu.

Så är det i teorin men i praktiken har den tidpunkt när dag och natt i praktiken är närmast lika långa (de är aldrig exakt lika långa) inträffat redan för några dagar sedan. Det beror i sin tur på att vi har en atmosfär runt vårt jordklot och den böjer av ljuset så att solen kan lysa upp lite mer än halva jorden vid en och samma tidpunkt. Det är väl fiffigt? Ljusets avböjning kallas med ett fint ord för aberration. I Svenska Akademins Ordlista förklarar man vad det betyder med: Avvikelse från det normala.

Skillnaden mellan teori och praktik är så liten att den inte medför några problem för oss vanliga människor. Det positiva nu är att vi nu både teoretiskt och i verkligheten har längre dagar än nätter. Så vi kan se fram emot en vår och sommar.

Inga kommentarer: