onsdag 25 mars 2009

En sann historia om August Åhlströms frus bakgrund

I de två studiecirklar om Rävvåla/Saxdalen som vi snart har fullföljt har två bröder deltagit och bidragit mycket med målande berättelser om sin barndom och uppväxt vid Oxbrobäcken i Rävvåla, om gamla Rävvåla med hytta, anrikningsverk och ångbåtstrafik. Deras nyfikenhet fick dem att ta till sig en historia som det är viktigt att föra vidare. De två är bröderna Lars och Per Åke Åhlström, Lars numera bosatt i Ludvika och Per Åke i Sunnansjö. (Klicka på bilderna för förstoring!)

 Deras far, folkskollärare August Åhlström var välbekant för de flesta av byns innevånare som själva gått i byns skola eller hade föräldrar eller barn som gått i skolan här.
 
August Åhlström var en mångsidig man med många intressen och många förmågor. Han var den som första gången fick mig intresserad av Hembygds-forskning även om jag då inte visste att det hette så.

I tredje klass hade jag August Åhlström som lärare några timmar. Han berättade den spännande historien om Långfallsgru-vans upptäckt och det blev ett minne som har etsat sig fast i minnet.         
Så bröderna Åhlströms far August var välkänd i byn och hade sin släkt och härstamning här. Men hur var det med deras mor? Varifrån kom hon? Jag fotograferade en målning av hennes hem åt Per Åke Åhlström och fick då också den här historien som han skrivit ner förra året. Klicka på bilderna ovan till vänster för att läsa historien och klicka på bilden här under för att se målningen av huset i Västergötland där hans mor växte upp och som också Per Åke har bott i.
 

Inga kommentarer: