onsdag 18 mars 2009

Min mamma föddes under Sveriges första sommartid

Sommartid - snart är den här. Och numera vet vi ju exakt när sommartiden inträder. Vi vet att sommartid i år inträder den 29 mars och varar till 25 oktober. Tidigare, ja mycket tidigare, nämligen före 1916 var det ingen som upplevt sommartid i Sverige. Men sommar hade vi förstås då också men den började väl när det blev tillräckligt varmt, kanske. Och visst tycker vi väl de flesta att sommartider är gyllene tider...



Vi säger ju adjö till vintern och hälsar våren välkommen på sista april men det är väl också en lite diskutabel tideräkning. Juni är ju en sommarmånad och med den tidtabellen blir det ju bara en månad kvar för våren - sköna maj. Hur som helst så varierar ju vädret och värmen en hel del t.ex. sista april under olika år.

Mina lekkamrater och jag hade en liten tradition att bada vid Stackarbergslandet första maj. Det gick bra för det mesta även om vattnet var kallt. Men ett år när vi skulle bada fanns det isbitar kvar på Saxens vatten och det var iskallt också på land. Det här var en sådan här gång när jag inte vågade tala om för mina föräldrar om dagens planer. Jag skulle säkert inte fått bada i sjön. Något längre bad blev det inte heller tal om men vi doppade oss helt, också huvudet. Det var en del av traditionen. Eftersom det inte var ett bad som var godkänt av mina eller mina kompisars föräldrar så hade vi förstås inga handdukar att torka oss med. Vi badade nakna och fick sen snabbt dra på oss kläderna innan vi hade torkat helt.

En annan sista april några år senare minns jag att jag hade nya sommarskor och klädd i kavaj. Det snöade ordentligt sista april och vi gick från elden på slamhavet hem till Malbacken. Det var mer än decimetertjock blöt snö att pulsa i och skorna blev plaskvåta och vi frös ordentligt, men det var ju vår!

Min mamma föddes 1916 på sommaren. Det var första året vi hade officiell sommartid i Sverige tillsammans med bl.a. Storbritannien och Tyskland. Hon tillhör alltså den första årskull svenskar som kan vara födda under (officiell) sommartid. Sommartiden 1916 som infördes 15 maj 1916 blev inte populär. Den första svenska sommartiden upphörde 30 september samma år och återkom sedan inte förrän 1980.

Sommartid föreslogs redan 1907 av engelsmannen och byggmästaren William Willet som kallade det Daylight saving time. Beteckningen finns kvar i engelska språket än idag men det kallas också summertime. Kommer du förresten ihåg sommaren 1969? Det var det år vi hade amerikansk summertime - live på Grönan Lund:



Idag har alla länder i Europa utom Island sommartid med gemensam start- och slutdatum. Sommartiden är inte längre frivilligt i Sverige: Det finns ett EU-direktiv som föreskriver sommartid i samtliga EU-länder. Det undertecknades för Sveriges del av Bosse Ringholm 19 januari 2001 när Sverige hade ordförandeskapet inom EU.

Men hur ska det gå för Island? Frågan är väl om det är på Island som tiden är ur led eller om det är i EU? För övrigt är det bara länder som ligger långt från både ekvatorn och polerna som har nytta av sommartid. I Colombia där min sambo kommer ifrån går ekvatorn genom landets södra del. Dagar och nätter är lika långa året runt. Där går solen i en båge rakt upp på himmelen från öster och rakt ner i väster. Gryning och skymning sker på några minuter. Vid polerna är det heller ingen idé med sommartid för där är det ju ljust eller mörkt dygnet runt beroende på om det är på sommar- eller vinterhalvåret.

Visst tycker vi om våra årstider i Sverige men kanske en önskan från många går i uppfyllelse om växthuseffekten värmer upp vår klot ytterligare: Kanske vi får längre och varmare somrar och kortare vintrar? Men då kommer vi säkert att sakna vintrar som den som fortfarande har oss i sitt grepp även om vi tycker att det just nu kan vara nog med snö för den här vintern.

En fråga som fortfarande återstår att besvara trots att vi har haft så många somrar med sommartid: Vart tar den där timmen vägen som vi förlorar i år den 25 mars? Och var håller den hus ända till 25 oktober? Svara på den den som kan...

Inga kommentarer: