söndag 28 februari 2010

Lite om naturen

Naturen är en mycket stor tillgång både i Saxdalen och hela Sverige. Den här vintern som troligen inte alls är slut trots att det idag är den sista dagen i vintermånaden februari. Enligt den traditionella "kalendariska" indelningen i Sverige är mars, april och maj vårmånader.
 
Bilden från övre Malbacken föregående vecka
Som tidigare väderobservatör och meteorologi- studerande är jag minst lika intresserad av den "klimatologiska" årstidsindelningen (som används av SMHI). Enligt den har våren kommit när dygnsmedeltemperaturen är stigande och ligger mellan 0 och +10 grader.
 

Med tanke på den snösituationen som råder där våra brevlådor behöver plogas fram flera gånger i
veckan - känns det inte riktigt som vår ännu.
 
Många klagar över den svenska vintern i år men den är ändå ingen katastrof. På många ställen på vår jord har naturen betydligt allvarligare inslag än vad vi har i Sverige.
Vi har just fått rapporter om en av de senaste stora naturkatastrofer som inträffat, jordbävningen i Chile.
 
Själv minns jag ett telefonsamtal för många år sedan till Medellin i Colombia, Sydamerika. Det var ett stort oväsen i bakgrunden. För mig lät det oroväckande och jag frågade vad det var. Svaret blev "Det är bara porslinet i vitrinskåpet. Det är en liten jordbävning just nu".

För mig lät det inte som en liten naturyttring utan som något mycket allvarligt. Men i Medellín, Colombias näst största stad liksom i en stor del av Sydamerika, var det vardagsmat.
 
För min sambo Annie som är uppväxt i Sydamerika (och USA) är jordbävningar inget okänt. Hennes värsta minne av en jordbävning var när hennes familj bodde på 28:e våningen på Hotel Hilton i Colombias huvudstad Bogotá. De kände ett kraftigt jordskalv. Det blev panik bland hotellgästerna när det höga hotellet skakade och gungade påtagligt. Många rusade mot hissarna för att ta sig ned till bottenvåningen. Annies far stoppade familjen och menade att det var större chans att klara sig om man inte tog hissen. De stannade och kunde senare ta sig ner säkert via trapporna.
 
Annie har upplevt flera jordbävningar och säger att hon då blir yr och känner sig sjösjuk. När huset man är i plötsligt börjar gunga fram och tillbaka som när man är på en båt, då är det svårt att tänka klart och att gå och förflytta sig. Man blir illamående.

Just nu är det inte bara Chile som drabbats, också Västeuropa har problem med över 50 döda i Portugal, Spanien och Frankrike i dag när orkanen Xynthia drog in över Europa med åtta meter höga vågor mot Frankrikes kust.
 
Kanske ska vi vara nöjda om det väntade snövädret inte ger mer än 6,8 millimeter nederbörd under de närmaste 10 dygnen. Med den lätta snötyp vi har haft kan det motsvara 14 -21 cm snö. Normalt räknar man annars med att 1 mm regn motsvarat 10 mm snö. Nederbörd definieras som mängden flytande eller fasta vattenpartiklar.
 
Om du börja bli orolig för snömängden på dina tak så kan du tänka på de många områden på vårt klot som har en annan typ av "nederbörd" - i form av sand! Då är snö en betydligt mer hanterlig nederbörd, åtminstone för oss i Sverige.
 
Åk bara till Skagen i Danmark och titta på "Den tilsandede Sct. Laurentii Kirke" som byggdes på 1300-talet men som inte kunde räddas från de sandstormar som dragit in över Jylland. Den stängeds 1795 när sanden blivit ett övermäktigt problem. Idag syns bara kyrktornets topp ovanför sanden:
 

Den igensandade Sankt Laurentii
kyrka söder om Skagen i Danmark.

 
Där hjälpte inte snöskyfflar! Vi hoppas på att blidväder löser våra problem. Risken är att det blir mer snö med blidväder. Då kan tyngderna på våra tak bli för stora. Men om bara den snö som finns redan smälter så blir den inte tyngre som vatten än som snö.
 
Flodvågen som drabbade stränderna runt Indiska oceanen och Indonesien annandag jul 2004 lärde många av oss svenskar ett nytt ord: Tsunami. Den typen av allvarliga naturkatastrofer är dessbättre sällsynta i Sverige, åtminstone än så länge.
 

Även om den här vintern resulterat i både banvärk, snöskott och elproblem så kanske vi kan känna oss någorlunda nöjda. Nu börjar vårmånaderna och kanske kan vi se fram emot en lika intensiv sommar som den vinter som just håller på att avslutas och det är bara tre veckor till vårdagjämningen.

Inga kommentarer: