tisdag 16 februari 2010

Har du OS i tankarna?

Nu är det OS igen. Det är det ofta. Många tror att det bara är vart fjärde år men så är det inte. Här på Malbacken har vi inte OS varje dag men åtminstone någon eller några gånger i veckan, mat-OS.

I Lillehammer var det OS 1994, Vinter-OS. Annars har man i Norge OS på två ställen varje år! Det är OS i Hedmark fylke och OS i Hordaland fylke.
Os är i de här fallen namnen på två norska kommuner och de finns där ständigt, inte bara vart fjärde år.

Ingen har väl hört uttrycket Ha alltid OS i tankarna? Däremot hörde vi då och då mellan 1951 och 1985 uttrycket Ha alltid SO i tankarna! I skrift var uttrycket Ha alltid Esso i tankarna! Under den tiden fanns bensinkedjan Esso i Sverige, en försvenskning av namnet på den amerikanska oljekedjan SO - Standard Oil.

Svenska Esso köptes 1985 av norska Statoil och alla svenska Esso-mackar bytte namn till Statoil om de inte lades ned. Jag minns Esso-macken i Sunnansjö och tyckte att deras slogan var fyndig. Den skulle vara gångbar än idag om Esso fanns kvar. Och Esso finns kvar men besynnerligt nog i Norge. Bilden ovan är från Norge 2006. Shells slogan In med en tiger i tanken! vore säkert mindre lyckad idag med tanke på alla golfintres- serade bilförare.

Efter Esso har vi haft en OK-mack i Sunnansjö. Den är också borta men snart får vi ett nytt tankställe där. Jag har liksom 500 andra tankare betalt min andel - och OK är så att säga inte OK (O-Key) längre. Om namnet på den nya macken är bestämt vet jag inte men en tävling pågår för att få fram ett bra namn.

Inga kommentarer: