måndag 22 februari 2010

En sjukresa i början av 1900-talet

Min granne Astrid som är över 90 år gammal har berättat för mig om sjukresor. Astrid har haft flera sjukresor till Falun för olika operationer. Hon har blivit bekant med en del av chaufförerna som har skjutsat henne till och från Falun. Hon har hört om klagomål på sjuktransporterna när de varit försenade.

Astrid har då berättat för chaufförerna om vad hennes far, Finngårds Kalle berättat om när Astrids morfar blev sjuk i början av 1900-talet. Han hade hemska magsmärtor. Då fick Astrids far och morfar hjälpa den sjuke ner till Rönninga och Stackarbergslandet på öster sida om sjön Saxen. De fick mer eller mindre bära sjuklingen den kilometerlånga vägen ner till sjön. Där tog de ekan och rodde till Sunnansjö, något mer än sju kilometer norrut, fågelvägen. De gick troligen iland vid Roths herrgård och fick sen gå till sjukstugan.

Hos doktorn fick Astrids morfar några droppar, morfin eller liknande. Sen var morfar så glad på vägen tillbaka för då var smärtorna borta. De gick tillbaka till ekan och rodde tillbaka till Strackarbergslandet i Rävvåla. Där fick de sedan gå upp till övre Malbacken.

Astrid berättade historien för en av chaufförerna som körde henne till Falun. Hans reaktion var: Ja då var det inte att sitta och träta på att bilen kom för sent när det gäller sjukresor! Idag klagar folk om vi kommer 10 minuter för sent.

Inga kommentarer: