torsdag 11 februari 2010

En intressant bok - om Östanbjörka

En ny efterlängtad bok har kommit ut. Jag visste att den var på väg och hittade den vid mitt senaste besök på Globe bokhandel i Ludvika. Så här ser den ut, boken om "Östanbjörka - en by i Grangärde"

Författare till boken är Bengt Östberg, född och uppväxt i byn. Han har gjort ett imponerande jobb för att i ord och bild presentera Östanbjörka från 1900-talets början och fram till idag. På mer än 100 sidor skildras byns historia - alla 26 gårdar som finns i byn - och de familjer som har bott i de olika gårdarna. Rikligt med fotografier, både gamla och nytagna ger en god uppfattning om hur byn och befolkningen sett ut under ca 110 år.

Släktforskning har lett till ett utförligt släktregister och i boken finns anekdoter, dikter och limrickar som på ett utmärkt sätt kompletterar den stora mängd fakta som boken innehåller. Erik Nordström, en annan Östanbjörkabo, känd musiklärare och ofta sedd dirigent i Cassels har också bidragit till den både intressanta och trevliga boken.

Visserligen har jag kanske ett extra stort intresse av den här boken eftersom min mormor Julia Maria (Mia) Haag f. Pettersson var född (1875) och uppväxt i Östanbjörka. Bengt Östbergs bok bidrar på ett utmärkt sätt till min hittills rudimentära släktforskning som gjordes för flera år sedan.

Men boken har mycket att ge också den som inte har någon personlig anknytning till Östanbjörka. Intresse för hembygd och historia räcker gott för att med glädje läsa boken. Och priset är bara 80 kr!

Östanbjörka är ingen by man åker förbi då och då utan att ha ärende dit, byn har en egen väg som inte leder någon annanstans. Men har man inte åkt igenom den idylliska byn är Erik Nordströms förhoppning på baksidan av boken att den ska inspirera till ett besök.

Så nästa gång ni kommer hem från Kupolen eller Falun eller bara från Rämshyttan: Sväng till vänster när ni kört 450 m efter skylten mot Saxenborg. Skylten till vänster heter då Östanbjörka. Njut av idyllen tills vägen tar slut, vänd och kör tillbaka samma väg.

Inga kommentarer: