torsdag 4 mars 2010

Kraftsport mellan Saxdalen och Sunnansjö - olycka eller lycka?

Är det så att befolkningen i Saxdalen och Sunnansjö tar till alla medel för att placera de båda tätorterna på kartan? Visserligen osäkra men ändå - källor - har läckt till Saxdalen blogg att det som lokalpressen rapporterat som en mindre olycka egentligen är något mycket större och positivt.

Har du spelat plockepinn? Då har du troligen använt stickor ungefär som här till vänster. Det gäller att plocka upp en sticka i taget utan att övriga stickor rör sig. (Klicka på bilderna för förstoring!)

Själv spelade jag ett betydligt större plockepinn i Örebro, där vi behövde en park för att få plats med stickorna.

Bilden till höger visar ett liknande stort plockepinn-spel i Katalonien i Spanien.

Men vad är det då som sker mellan Saxdalen och Sunnansjö? Ja, se själva:

Bilden är tagen efter vägen mellan Saxdalen och Sunnansjö i jämnhöjd med Ullnäsnoret. Det ni ser är timmer, upplagt - nej utstrött som ett jätte-plockepinn.

Det finns nu två huvudteorier om timmerbråten:
  1. Någon eller några av de aktiva föreningarna i Saxdalen/Sunnanjö har gått ihop om att skapa "Världens största plockepinn-spel". Kanske tänkt att lanseras vid Grangärde-veckan eller Dan Andersson-veckan eller någon annan vecka i Grangärdebygden under 2010.
  2. Någon/några ättlingar till de jättar som fanns i trakten långt tillbaka i tiden är tillbaka! De som bl.a. roade sig med att (det sägs att de gjorde det i ilska) kasta ut stora stenar mitt i våra sjöar. Kanske de också har lärt sig plockepinn och kommit tillbaka till våra trakter för att roa sig, nu med ett modernt spel. Artikel med bild där Stora sten i Saxen syns finns här.
Saxalen blogg har förhört sig hos alla åkare i trakten men ingen lokal åkare har transporterat dit timret!

Hur det hela kommer att sluta vet vi inte än men Saxdalen blogg ska hålla alla kanaler och ögon öppna. Vi har ingen förutfattad mening om vilket alternativ som är mest troligt. Vi vet att vi haft jättar i trakten förut men också att turismen gör allt för att marknadsföra trakten. Vi får avvakta och se hur det hela slutar.

Inga kommentarer: