torsdag 18 mars 2010

Hur blev det med våren?

Vi vill så gärna att det ska bli vår också i Saxdalen. En del kanske misströstar men visst ser vi positiva tecken. Vi får akta oss när vi går nära byggnader som fortfarande har snö och is på taken. Vi får vara försiktiga och inte lita på isarna på våra sjöar. Istjockleken har sjunkit till ca. tre centimeter på sina ställen och på eftermiddagarna bär det ingenting!

Men det finns oomkullrunkeliga tecken på att våren närmar sig med stormsteg. Titta bara på videon om solens upp- och nedgång:



Den här videon gällde fredagen för knappt en vecka sedan. Då hade dagens längd ökat med 38 minuter på en vecka. Det har att göra med jordens lutning i förhållande till solen.

På lördag 20 mars kl. 17:32 kommer jordaxeln inte att luta alls i förhållande till solen. Det betyder att dagen och natten blir lika långa över hela jorden bortsett från vid polerna. Just i den stunden är man mitt i en lång gryning på Nordpolen medan Sydpolen har en motsvarande skymning. Polernas dagar och nätter är ett halvår långa vardera.

Ökningen av dagarnas längd är som störst på norra halvklotet nu på lördag sen blir det visserligen längre dagar ända till midsommar men ökningen blir allt mindre. Just nu går det emellertid snabbt åt rätt håll - mot våren och sommaren!

Inga kommentarer: