Totalt utvandrade 1,3 miljoner svenskar till Nordamerika, främst USA under 1800-talet och början av 1900-talet. Många av oss som har förfäder och släkt i bygden har släktingar som emigrerade under den tiden.
Själv hade jag en morbror som flyttade till Chicago, en populär stad för dem som inte ville bli nybyggare och odla upp mark i svenskbygderna. Min morbror Martin är död men jag har haft tre kusiner i USA. Tyvärr har jag ingen kontakt med dem och jag tror att åtminstone en är död.
Många orsaker bidrog till utvandringen bl.a. missnöje med statskyrkans intolerans, monarkins konservatism och inte minst missväxt under åren 1867-1869. Läs mer om Emigrationen från Sverige till Nordamerika här.
Att alla inte klarade sig så bra i det nya landet var naturligt. Ett exempel på detta hittar vi i samma nummer av Dalpilen som annonsen ovan där också följande notis var införd:
Eftersom vi också bor i en gruvbygd var gruvo- lyckor inte heller ovan- liga i vår hembygd på den tiden.
Fartyget i annonsen längst upp Teutonic har ju ett namn som påminner om Titanic. Om annonsen högst upp varit från tiden efter april 1912 (då Titanic gick under) är jag ganska säker på att Teutonic döpts till ett namn som inte påminner om Titanic!
Mina barns gammelfarmor som var från Rusbodarna i Rävvåla reste som barn med sina föräldrar och bror till USA men reste tillbaka till Sverige efter något år. Jag tror att återresan hade något att göra med Titanic men minns inte hur. Vi kanske kan återkomma till den historien.
1 kommentar:
Min farfars farfar och farmor i Styggviken förlorade fyra av sina fem barn till Amerika under 1800-talets senare del. Jag har fått kontakt med ättlingarna till två av syskonen och letar fortfarande efter en tredje. Den fjärde, lillebror, försvann helt. Bara min farfars far blev kvar i landet. Tur för mig, eller...?
Skicka en kommentar