söndag 6 juni 2010

Sveriges nationaldag - ingen längre tradition

När jag hör ordet nationaldag tänker jag direkt på 17 maj. Norges nationaldag är känd i Sverige och vi hör varje år reportage från Norge om hur de firar sin stora dag.

Här i Sverige har vi ingen större tradition i nationaldagen. Den har knappats tagits på allvar även om den har funnits på papperet som officiell nationaldag sedan 1983. Men hur viktig blir en nationaldag som för det mesta infaller på en veckodag som är en vanlig arbetsdag? Det var först 2005 som vår nationaldag blev helgdag och alltså arbetsfri för de flesta.

Och vad är det vi firar med nationaldagen? Finns det något historiskt i 6 juni? Vi dalfolk kanske ser det som viktigt att Gustav Vasa blev riksföreståndare 6 juni 1521? Annars skulle vi knappast ha något Vasalopp. I dag den 6 juni är det nog inte heller så många som tänker på att världens första tvättmedel för hushållsbruk, Persil, började säljas i Düsseldorf 6 juni 1907 och det var ju inte ens i Sverige. Nej det är nog osäkert vad vi firar med vår nationaldag.

De flesta kanske ändå uppskattar att det är en helgdag så att man blir ledig från jobbet. Men inte heller det höll alla med om. Fram till 2004 var annandag pingst som alltid infaller på en måndag allmän helgdag och "röd dag". När nationaldagen blev röd dag togs annandag pingst bort som allmän helgdag och blev vanlig "arbetsdag". Vilka var missnöjda med det? Ja naturligtvis kyrkan men också åtminstone en del av de som arbetade. De fick en arbetstidsförlängning av i genomsnitt 2 timmar 17 minuter per år eftersom nationaldagen ibland infaller på en lördag eller söndag, det gjorde aldrig annandag pingst!

Men är det så negativt att vi inte riktigt vet vad vi firar och hur vi ska fira nationaldagen? Nej kanske inte. Ser man det från den ljusa sidan kan man se vår traditionsfria nationaldag som en möjlighet, en tabula rasa, tom tavla, oskrivet blad. Det ger oss möjlighet till kreativitet. Vi har stor frihet och stora möjligheter att skapa något nytt som kan bli en god tradition.

Jag blev glad och positivt överraskad när jag för ett par dagar sedan tittade in på Ludvika kommuns mycket förbättrade webbplats och fann det vinnande bidraget i en tävling om bästa bild med temat Sveriges nationaldag. Tävlingen riktade sig till kommunens grundskoleklasser och bilden skulle innehålla minst en svensk flagga. Här har jag länkat till bilden på Ludvika kommuns webbplats.

Läs mer om bilden på Ludvika kommuns webbplats: Klicka här

Bilden har skapats av eleverna i Parkskolan 5A i Grängesberg. För mig är det här både kreativ konst och en vacker bild. Den kommer att delta i en tävling som gäller hela Dalarna. Skulle den inte platsa som en symbolbild för Sveriges nationaldag i hela Sverige? Jag tycker det.

Här på Saxdalen blogg firar vi också att räknevärket för antalet besökare helt passande passerade 30 000 besökare några timmar före nationaldagen. Men det hoppas vi har förändrats till nästa nationaldag.

Ha en trevlig nationaldag!

Inga kommentarer: