onsdag 9 juni 2010

Elsa Anderssons Konditori och Sala Silvergruva

Nio mogna ungdomar från Saxdalen, alla medlemmar i PRO, gjorde igår en ny dagsutflykt. Den här gången var målet Sala Silvergruva. Eftersom en tidigare utflykt till Ängelsberg var mycket lyckad hoppades vi på en lika givande dag i Sala.
(Klicka på bilderna för förstoring!)

Den enda besvikelsen i Ängelsbergsutflykten var att tidschemat inte höll utan den planerade kaffepausen på Elsa Anderssons anrika konditori i Norberg på hemvägen - blev inställt.

Eftersom Norberg ligger bra till vid bilresa till Sala kunde de som deltog i gårdagens utflykt reparera skadan och uppleva en god och avkopplande kaffestund på det kända konditoriet vid torget i Norberg.

Elsa Andersson var född 1884 och öppnade sitt konditori i Norberg 7 maj 1916. Det här och mycket mer om Elsa Anderssons konditori och historia kan ni läsa om på konditoriets webbplats: http://www.elsaskondis.se/

Där framgår också att Elsa Andersson tillhörde gruppen välfrejdade kvinnor och var därmed enligt 1834 års lag tillåten "Att tillverka och till saluhålla tårtor, pastejer och bakelser."

För mig var ordet välfrejdad okänt men jag hittade flera förklaringar, varav en här:
"Det betyder att man hade gott rykte; dvs. man hade inte förbrutit sig mot vare sig kungens eller Guds lag - och man gick i kyrkan varje söndag, svor inte i pastorns närhet och gick inte hem och misshandlade barn, fru och tjänstefolk. Och så hade man - i alla fall som kvinna - inga barn utanför äktenskapet."

Bilturen fortsatte till Sala för lunch och nedstig- ning till 155 metersnivån i den gamla silvergruvan. Före nedstig- ningen intogs en stärkande lunch på Werdshuset nära nergången till gruvan. Bilden ovan: Några hungriga saxdalingar i väntan på maten.

Som tur var är de gamla stegarna som tidigare var vägen ner i gruvan ersatta med hissar som tog oss ner 155 m under jord på lite mer än fyra minuter. En vandring i gruvorterna i Sala silvergruva är en nyttig påminnelse om den arbetsmiljö som våra förfäder fick arbeta i.

Efter en kilometerlång vandring i mörka, trånga, kalla och fuktiga gruvgångar med många stopp för intressant information från den kunniga, fascinerande och skönsjungande guiden var vi ändå så här glada att åter vara uppe ur gruvan - i dagsljuset och värmen.

Sala silvergruva är väl värd ett besök. Hela dagen blev därför en lyckad utflyktsdag med en god blandning av kultur, historia, god mat och kaffe, avkoppling och social samvaro.

Länkar för dig som vill läsa mer om Sala silvergruva:

http://www.salasilvergruva.se/

http://sv.wikipedia.org/wiki/Sala_silvergruva

Inga kommentarer: