måndag 21 juni 2010

Har Midsommar varit redan?

Snart blir det midsommar och då hoppas jag vi ses runt midsommarstången på Malbacken i Saxdalen. Festligheterna börjat kl. 18.00 på midsommarafton. Majstången ska resas, ett alltid lika riskabelt tilltag som ofta ser ut att gå åt skogen men på något märkligt sätt alltid reder upp sig.

Vi hoppas naturligtvis på vackert väder och som vanligt blir det lekar och dans kring stången och musik bl.a. av våra pålitliga Wallmän, Olle och söner.

Alla, unga och gamla är välkomna att delta i eller bara titta på ett traditionellt midsommarfirande.

Våra högtider är viktiga för många och mindre viktiga för andra.
Sen är det ett problem att vi inte riktigt vet vad vi menar med midsommar och vad det är vi firar.

Därför kan frågan i rubriken inte lätt besvaras med ja eller nej. Om vi med midsommar menar när det är den längsta dagen på året och den kortaste natten - ja då är midsommar i år och för det mesta den 21 juni. Men t.ex. 2012 infaller den dagen den 20 juni.

Bilden ovan visar en bild som förklarar det hela. Jordaxeln, som jorden snurrar runt, ett varv per dygn, lutar i förhållande till solen. Hela universum är ju snurrigt och är man nyfiken kan man fundera på varför midsommar är när det är. Ett svar är alltså när sommarsolståndet infaller.

Den som tittar i en almanacka för 1012 ser att midsommarafton i år är den 25 juni och midsommardagen den 26 juni. Midsommar är en förkristen högtid men kyrkan firar

Till det traditionella midsommarfirandet hör också mat och dryck enligt olika smak t.ex sill, gräddfil, gräslök och nypotatis.


Läs mer om midsommar här.

Inga kommentarer: