onsdag 21 april 2010

Saxdalens Manskör under våren och sommaren 2010

Nog verkar det som om vår egen manskör, Saxdalens manskör, har högsäsong året runt. Men ändå är det väl framför en maj-brasa eller i en grässluttning senare på våren eller sommaren som vi gärna vill se och höra manskören.

En av körmedlemmarna, Lasse Persson är också en av spindlarna i det kulturella nät som täcker hela Saxdalen och en hel del andra orter i närheten. Han har haft vänligheten att informera Saxdalen blogg om körens program under den närmaste tiden:

På söndag 25/4 kl 17.00 är det dags för traditionsenlig vårkonsert i Cassels med Saxdalens manskör och Ludvika musikkår; en tradition som har sin upprinnelse i branden i Cassels på valborgsmässoaftonen 1992. Året därpå gav manskören och musikkåren en vårkonsert inne i ruinerna av det Cassels som höll på att återuppbyggas och på valborg 1994 gav man en konsert på trappan till det konserthus som återinvigdes i augusti samma år. Saxdalens manskör är ju starkt förknippat med branden i Cassels då kören framträdde i konserthuset bara några timmar innan branden startade. Den brand som troligtvis orsakades av några pojkars lek med påsksmällare.

Vid söndagens konsert medverkar också två sångsolister: Ing-Marie Lerström och ”Saxdals Elvis” Åke Dahlman. Åke, som är medlem i manskören, kommer att sjunga Elvislåtar tillsammans med musikkåren och manskören.

På valborgsmässoaftonen (30/4) framträder manskören som vanligt vid brasan vid Saxens strand i Saxdalen (kl 21.00) och samma kväll sjunger man också i Stadsparken i Ludvika (kl 18.30)

Måndag 10 maj på eftermiddagen kommer manskören att sjunga för de gamla, först på Granliden i Grängesberg och sedan på Solgärdet i Sunnansjö.

Onsdagen den 19 maj kl 19.00 anordnar Saxdalens manskör ett musikcafé i Saxdalens Folkets Hus där behållningen oavkortat går till Folkets Hus. Förutom kören så medverkar musikelever från skolan samt Åke Åhlström som kommer att sjunga visor med egna underfundiga texter.

Söndag 25 juli kl 17.00 i Skattlösberg ger manskören Dan Andersson sångspelet Helgdagskväll vid timmerkojan för 23:e gången sedan premiären 1988.

Lördag 31 juli kl 18.30 i Cassels i Grängesberg: Sven-Bertil Taube & Saxdalens Manskör. Sven-Bertil Taube gör sitt fjärde framträdande i Cassels i samband med Dan Andersson veckan. Manskören har medverkat vid de tidigare konserterna och gör så även denna gång med en egen visavdelning, men man kommer också att sjunga tillsammans med Sven-Bertil Taube.

Tack Lasse för den fylliga informationen och låt oss vara både stolta och imponerade över den manskör som bidragit mycket till att sätta Saxdalen på kartan.

Det sägs att folk som rest långt från Saxdalen och försökt förklara var de kommer ifrån tar till Ludvika som det namn man antar är bäst känt vida omkring. Det stämmer också men det finns då exempel på svar som: Men ligger det inte i närheten av Saxdalen - med den där manskören?

En länk till Saxdalens Manskörs webbplats finns här.

Se också mer vad som händer i Saxdalen på byns egen webbportal Saxdalen.se

Inga kommentarer: