söndag 26 oktober 2008

Ett sommarminne från Ragunda




Sommaren 2008 gjorde vi en rundtur norröver genom Jämtland och hem igen via Hälsingland.
När höstvädret ger sig tillkänna utanför stugknuten är det avkopplande att plocka fram bilder och minnas tillbaka på den gångna sommaren.
I Ragunda Kommun, Jämtlands län, i byn Utanede har uppförts en för Sverige märklig byggnation, med en lika märklig historia som bakgrund.
Den Thailändska kungen Chulalongkorn kom på officiellt besök inbjuden av kung Oscar II, som firade sitt 25- regeringsår, året var 1897.
Oscar II ville gärna visa upp sitt land för den långväga gästen, varvid ett antal resor företogs runt om i landet, bl.a hamnade man i Bispgården där lunch intogs. Efter lunchen företogs en utflykt med häst och vagn för att bese en fin utsikt, därvid passerade man byn Utanede där en äreport var rest som hyllning till de prominenta gästerna.
Konungens handsekreterare antecknade att det kungliga sällskapet kände sig mycket hedrade av folkets mottagande.
År 1992 turneade en dansgrupp från Thailand, och besökte Hammarstrand. De fick höra talas om att en väg hade namngivits till "Kung Chulalongkorns väg" i Utanede, som minne av kungabesöket, de besökte vägen och mediterade där i flera dagar.
Efter en tid mognade planerna på att bygga en Paviljong till minne av den i Thailand mycket omtyckta Kung Chulalongkorn, munkar kom hit och välsignade marken för bygget av paviljongen.
Bygget av paviljongen påbörjades år 1997, 100 år efter den thailändska kungens besök, och invigdes den 18 juli 1999 av Thailands vice premiärminister.
Ett besök vid den Thailändska Paviljongen, den enda i sitt slag utanför Thailand, uppförd till minne av Kung Chulalongkorn är en mäktig upplevelse som man inte skall missa om man är i trakten av Ragunda.
Thailändska hantverkare deltog i arbetet med utsmyckningen av paviljongen, dessa uppgår till omkring sju miljoner små delar som fraktats hit från Thailand och belagts med 24 karats bladguld.
Ett litet minne från en minnesvärd utflykt, med hälsningar från Lars-Åke

Inga kommentarer: