Redan som liten hade jag klart för mig att PUB var en förkortning. Det betydde Paul U(rbanus) Bergström, den man som redan varit död i åtta år när jag föddes men som byggt ett varuhus som jag ville besöka vid varje stockhomsbesök. Läs mer om honom här: Paul U. Bergström.
Det var inte varorna jag var intresserad av utan rulltrap- porna som jag älskade att åka i även om de då inte var lika spektakulära som den nutida bilden visar. På den tiden fanns inte heller tunnelbanan med sina både längre och brantare rulltrappor.
För oss Saxdalingar och Rävvålingar kanske varuhuset PUB inte är så intressant om det inte vore för vårt stora kulturin- tresse som sträcker sig lång söder om Björnhyttan.
Kortversion av en kulturhistoria: Paul U. Bergströms son Kristian blev en dag skäggig och slank in på Ekengrens frisersalong på Söder i Stockholm för att bli rakad. Den som rakade honom var den då 14 år unga Greta Lovisa Gustavsson som anställts på frisersalongen då hennes far, renhållnings- arbetare Karl Alfred Gustavsson, nyligen avlidit.
Hur många besök Kristian Bergström gjorde på frisersalongen på Söder framgår inte av historien men i juli 1920 började Greta Lovisa arbeta på PUBs hattavdelning som expedit.
Det kulturellt intressanta kommer här: Greta Lovisa fick på PUB också arbeta som fotomodell för annonser och med inspelning av reklamfilm. 1922 fick hon en biroll i stum- filmen Luffar-Petter. För att kunna delta i filmen och också studera på Dramatens elevskola slutade hon sin anställning på PUB samma år. Bilden av Hötorget är från 1900. En senare bild som troligen liknar PUBs varuhus på 20-talet mer än den från 1900 finns här.
Vid midsommar 1924 blev Greta bekant medtändstickskungen Ivar Kreuger och snart också med Mauritz Stiller en av svensk films förgrundsgestalter som likt Greta arbetat med hattar under sin ungdom.
Mauritz Stiller anses vara den som upptäckte Greta och som tog henne med till USA och som gav henne artistnamnet Greta Garbo. Då vet de flesta som har åldern inne vem det handlar om. Och det kan man kalla både kultur och filmhistoria. Inte kunde väl den orakade Kristian Bergström ana att han den gången på Söder blev rakad av den kvinna som av Amerikanska filminstitutet fortfarande rankas som världens femte bästa skådespelerska genom tiderna.
Den här historien utspelades långt innan jag besökte PUB och jag hade då ingen aning om den. Jag ville bara åka rulltrappa!
Och egentligen var det om en annan uttolkning av förkortning- en PUB jag tänkt skriva om men det får bli i ett senare inslag.
söndag 31 januari 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar