lördag 2 januari 2010

Ett udda par

Det har blivit nytt år. Vi är inne på det nya årets andra dag. Det borde vara dags att summera 2009 och göra en krönika över inträffade händelser. Men i stället väljer jag att skriva lite om oss själva. Min sambo Annie och jag pratar ofta om våra bakgrunder som är så diametralt olika.
 
Och 2010, det är kanske dags att reflektera över det nya året redan nu. Hur ser en vanlig lördagsmorgon ut i stugan på Hagfallstorpet på Malbacken? Jo - vi sitter med vårt colombianska kaffe (Annie är född i Colombia, Sydamerika) och med varsin dator framför oss på var sin sida om köksbordet. Vi är båda uppkopplade mot Internet och läser om nyheter både lokala och internationella, speciellt förstås från Colombia.
 
Den nya tekniken gör det möjligt för oss att chatta, skriva meddelanden till varandras datorer men än så länge har vi föredragit att prata direkt över bordet. När Annie har besökt sina barn i Bogotá har vi chattat varje dag. Det spelar då ingen roll var någonstans på jorden vi är bara vi båda har tillgång till varsin dator och Internet. Då kan vi nå varandra, både se och höra varandra.
 
Vi sitter högt upp på Malbacken, hela 218 meter över havet. Det är alltså uppe på ett berg. Innan Annie flyttade till Sverige bodde hon i en dal, i Bogotá. Men Bogotádalen ligger 2 575 meter över havet (Kebnekaises sydtopp är 2 104 meter) . Öster om Bogotá finns också ett berg, Monserrate som når 3 200 meter över havet.
 
Termometern utanför vårt fönster visar nu -10 grader. I Bogotá är skillnaden mellan dag- och nattemperaturen stor och prognosen för idag är +4 - +24 grader. Pga den höga höjden har Bogotá en så låg årsmedeltemperatur som +14 grader utan årstidsskillnader. Ekvatorn ligger bara 53 mil söder om Bogotá. På Malbacken har vi ca 667 mil till ekvatorn.
 
Tätorten Saxdalen hade 2005 vid senaste tätortsavgränsningen 615 invånare. Bogotá hade 8,6 miljoner invånare 2009.
 
Själv började jag släktforska för flera år sedan och hoppades hitta någora förfäder som kommit från andra länder, t.ex. någon vallon från Belgien eller Frankrike. De geografiskt mest avlägsna förfäderna var då från Filipstad och Falun. Senare har jag dock hittat en förfader född i Finland.
 
Annies förfäder har haft stor geografisk spridning. Hennes far var född i Ecuador, hennes mamma i Cali, Colombias tredje stad i storlek. Annies farfar och morfar var båda födda i Beirut, Libanon. De flyttade sedan till Ecuador. Annies farmor föddes i Zagreb i forna Jugoslavien och hennes mormor var född i Cali.
 
Min morfar var från Malbacken och bodde i huset vi nu bor i. Han gifte sig med min mormor som var från Östanbjörka. Min farfar kom ända från Ramsberg och min farmor från Lernbo.
 
Annie föddes i Cali i Colombia. Hon har växt upp i Cali och USA (åtta år). Sen har hon bott i Schweiz 10 år, i Tyskland ett år, i Bogota 20 år och nu i Sverige fyra år. Annie har tre språk som hon talar flytande, Spanska, Franska och Engelska, nu pratar hon också bra svenska. Tyskan har hon inte praktiserat under många år så hon anser sig inte kunna någon tyska.
 
Själv har jag bott på Malbacken i 23 år, i Uppsala 30 år och i Örebro 15 år ett betydligt mer stationärt boende jämfört med Annie.
 
Vi vill avsluta med att visa en kort video om Colombia så att inte våra läsare tror att Colombia bara handlar om kokain och gerillakrig. Det finns helt andra sidor av Colombia...
 

 
Alla våra bloggläsare önskas en god fortsättning på det nya året! Feliz año nuevo!

Inga kommentarer: