söndag 16 november 2008

Sommartorpet finns kvar även om sommaren tagit slut

Och vad hände sedan? Är inte det är en fråga vi ofta ställer oss efter program eller evenemang eller kändisar som man vant sig vid att se på TV eller höra på radio och som vi sen inte ser eller hör av under en tid... Vad hände sedan?


Kommer ni ihåg Ia Lundqvist och Jojje Pettersson? Och sonen August? Och/eller kanske ni kommer ihåg byggnaden på den här bilden?

Jo det är Sommartorpet, idag snöpudrat, där Ia och Jojje och August var huvudpersoner - helt enkelt TV-stjärnor. Årets Sommartorp berörde vår kommun mer än vanligt eftersom ”torpet” 2008 ligger i Björnhyttan. Under veckoslutet har sommartorpet (som ju är en större byggnad än vad vi normalt förknippar med beteckningen torp) åter varit aktuellt - nu inte på TV utan den här gången mer privat och helt utan TV-kameror.


Ia och Jojje bjöd mycket på sig själva under TV-serien och den här veckändan bjöd de dessutom in alla intresserade att komma och titta på sommartorpet som det ser ut idag, att dricka kaffe, titta på en proffsig presentation av historien om sommartorpet i Björnhyttan och att ställa frågor och diskutera – helt enkelt: att vara tillsammans.


Hade de som så många gånger tidigare tagit sig upp till Dalarna från Stockholm för att tillbringa helgen här? Och hur har de det - och var bor de - och vad gör de nu?


Saxdalen blogg kan avslöja att:


  • De inte har åkt hit från Stockholm. De bor nu på ”Sommartorpet” permanent. Torpet fungerar nu också utan att det är sommar!

  • De av allt att döma har det bra, mycket bra! De trivs, de är fortfarande trötta efter de minst sagt intensiva veckorna när TV-programmet spelades in. Men de är lyckliga över att ha fullföljt det stora arbetet med projektet Sommartorpet under den tid som var utsatt. Efter inspelningsveckorna var de helt utschasade men har återfått krafterna och har uppnått det som tidigare bara var en långsiktig dröm: Att restaurera den gamla slaggbyggnaden till ett skick som gör det möjligt att bo på ”Sommartorpet” permanent.

  • En av de förutsättningar som fanns för att slagghuset i Björnhyttan skulle bli årets sommartorp var att Ludvika kommun kunde ordna en dagisplats åt sonen August. Det ordnades snabbt. Tack Ludvika kommun!

  • De arbetar inte lika intensivt som förut med att renovera den del av slaggbyggnaden som inte ingick i Sommartorp-projektet men fortsätter att rusta - dock i betydligt lugnare takt.

  • Jojje har fått arbete som lärare vid Västerbergslagens utbildningscentrum. Ia arbetar delvis med design, har ingen anställning men söker jobb.

  • De känner sig hemma!


Vi besökare fick en personlig och intressant presentation av projektet Sommartorpet. Ia och Jojje bjöd frikostigt på sina personliga erfarenheter och upplevelser under de mycket intensiva veckorna 2008. På frågan om de skulle anta utmaningen att genomföra projektet Sommartorpet om de fick frågan idag svarade de inte ja eller nej... de såg direkt ett mer konstruktivt svar på frågan: Inte göra om det de gjort i år – som det var i år – men gärna som konsulterade rådgivare och kanske i första hand som psykologiskt stöd för den eller de som får och antar utmaningen nästa sommar.


Av de besökandes frågor och reaktioner framgick tydligt att Ias och Jojjes personligheter varit en avgörande orsak till att projektet lyckats så bra. Som tidigare projektledare kan jag bara instämma. Det normala för projet är att de tar mycket längre tid och kostar mycket mer än vad man planerat vid starten. Här fanns inga längre tider. För medias skull var det spikat vad som skulle vara klar när. Det Jojje förmedlade var: De hade ingen tid att fundera och diskutera, de måste arbeta hela tiden för att ha en möjlighet att nå de tidsbestämda målen. Och de gjorde det. Och det lyckades!


Sommartorpet hade dock många oväntade utmaningar som skulle kunnat undvikas med en tidigare start av projektet och längre tid att klargära roller och planering. Men det hela gick i land och Ia och Jojje var också nöjda med det resultat TV producerade. Men både Ia och Jojje betonade att för dem var det arbeter med restaureringen, att nå målen, som var i fokus. Att det dessutom blev ett TV-program var inte deras arbete. Det vanligaste var att deras arbete fick vänta därför att TV behövde spela in sina scener. Men det hela gick framåt så att båda parter var nöjda.


Men vad har det här med Saxdalen att göra? Jo t.ex.


- att Jojje är född i Saxdalen


- att jag är tremänning med hans manna Barbro som precis som jag var född och uppväxt på Malbacken.


- att Ia, Jojje och August nu bor i det hus där min farfar flyttade in för 108 år sedan för att senare flytta till Rävvåla/Saxdalen.


- att två av Jojjes rektorer och arbetsgivare tidigare bott i Saxdalen och båda är gifta med fruar som är födda och uppväxta i Saxdalen.


Men egentligen behövs inga lokaplatriotiska skäl för att vara stolt över den prestation Ia och Jojje gjort genom att ta på sig och genomföra ett så enormt arbete på så kort tid - som de faktiskt gjorde.

Både Björnhyttan och Saxdalen är mitt i världen, där det är nära till allt och anknytningarna – eller som det kallas med en modernare term – nätverken - är naturligare och närmare, mer integrerade, än i många delar av övriga världen. Här följer några interiörbilder från Sommartorpet i november 2008:



















Att det inte fortarande är sommar framgår tydligt av avslutningsbliden från den paus vi hade i presentationen, med kaffe, tårta och kakor. Bilden tagen i befintligt ljus under söndag eftermiddag inne i den timmerbyggnad som tidigare varit bl.a. herrgård och skola. Den breda dubbeldörren ut till gården och "dagsljuset" var vidöppen...

Inga kommentarer: