lördag 22 november 2008

Det började för 10.000-år sedan !!

För omkring 10.000 år sedan när inlandsisen smälte undan, på grund av den tidens globala uppvärmning, låg fortfarande ett istäcke på kanske 600 - 1.000 meters tjocklek kvar strax norr om vår trakt. Allteftersom isen smälte bildades en jättestor isvattensjö norr om Låsberget och framemot Ölsjön, slutligen bröt den igenom sina fördämmningar kanske någonstans ovanför Rusbodarna.
Vattenmassorna rusade genom dalgången mellan Låsberget och Saxberget, drog med sig stora mängder löst material. Det grövre materialet som sten och grus stannade i trakten av Nävbacken , det finare i form av mosand fortsatte med vattnet ned emot trakten omkring skolan.
I dalgången bildades en djup ravin som vattnet grävde ut ur naturen, den ravinen har vi på vår tid namngett till Vattfallsgropen.


Här en bild tagen av Gustav Fredriksson en vinter i början av 1920-talet just i Vattfallsgropen.
Det var ett populärt utflyktsmål eftersom det bildades imponerande is-vallar på de branta ravinsidorna med höjder uppemot 15-talet meter.
Vintervägen till Olsjön gick även genom Vattfallsgropen, när vattnet frös till fick man en lättframkomlig väg för hästfororna.


Personerna på fotot är från höger C-O Lind, med dottern Ingeborg, frun och mamman Anna, samt till vänster Astrid Fredriksson gift med Gustav Fredriksson som befinner sig bakom kameran.

Astrid och Gustav Fredriksson är föräldrar till Urmakare Lars Fredriksson.
Astrid och Anna är systrar med födelsenamnet Pettersson
Dottern Ingeborg gifte sig senare med Verner Ahlkvist.

Fotot ovan tog jag i mitten av 1950-talet vid Vattfallsgropen då gruvdriften fortfarande var i full gång. Då användes ravinen som ett slammagasin för avfallet från anrikningsverket vid Långfallsgruvan.









I dag ser det ut så här i Vattfallsgropen, nu är hela ravinen åter igenfylld, som det kanske såg ut för 10.000 år sedan.
Nu är det vi skattebetalare som lägger sista handen vid återställandet, genom ditforsling av fyllnadsmassor och rötslam för att skogen skall kunna återta sin marker.
Här har Zinkgruvor och Boliden-bolagen deponerat enorma massor av slam från gruvdriften.
Om man leker med tanken att efter nästa istid kommer alla dessa slammassor att hamna som ett tjockt lager över hela Saxdalens by.
Det blir en gåta för arkeologerna att försöka lösa, hur det kan ligga finmalet gråberg över så stor yta, kanske om 20-30.000 tusen år fram i tiden.
Jag lovar att återkomma med resultat från deras utgrävningar här i bloggen !!!!!
Fakta om issjön och Vattfallsgropen kommer från allvetaren Lars Åhlström.
Hälsningar Lars-Åke Wettercrantz.

Inga kommentarer: