torsdag 27 november 2008

Lärare till den nyinrättade fasta småskolan i Räfvåla

Söker du jobb? Är du en skicklig lärare eller lärarinna? Ja i så fall kanske annonsen till vänster kan vara intressant för dig. Kanske du tycker lönen 300 kr per år är för lite? Ja, men fri bostad och ved ingår ju och dessutom läsning bara 8 månader. Det betyder ju fyra månaders semester eller sommarlov som det kallas...

Med dagens varsel och ökande arbetslöshet kanske det ändå är något att tänka på. Men det största problemet i så fall är väl att ansökningstiden med stor säkerhet redan har gått ut.

Annonsen fanns nämligen i Svensk Läraretidning, 21 årgången, 1902, samma år som Räfvåla fick sin andra skola. Annonsen återupptäcktes häromdagen av Lasse Johansson på IT-butiken som vi redan träffat på här i bloggen.

Saxdalens första skola byggdes enligt en uppgift 1859, det stenhus som senare blev Sjöstrands Mekaniska Verkstad, numera Ingemar Jakobssons verkstad och bostad och med den moderna adressen Oxbrovägen 35. Vi äldre tycker ju att det fortfarande är Gamla vägen.

Sveriges riksdag hade 1842 beslutat att allmän och obligatorisk folkskola skulle inrättas i alla socknar på landsbygden och i alla församlingar i städerna. Räfvåla hörde då som nu Saxdalen till Grangärde församling.

Byns befolkning och skolans elevantal ökade och byns första skola blev för liten. Det blev nödvändigt att bygga ytterligare en skola. År 1858 infördes beteckningen småskola för den tidigare folkskolans två första klasser. Lärarna kallades småskollärare och folskollärare och utbildades vid två olik seminarier, småskoleseminarier och folkskoleseminarier.

Genom skolstadgan 1878 blev den obligatoriska skolan 6-årig. I många församlingar och socknar inrättade också en frivillig fortsättningsskola under ytterligare ett eller två år, klass 7 och 8.

Skolan i Räfvåla behövde större lokaler och 1902 var byns andra skola klar att tas i bruk. Två klassrum och lärarbostad ingick i den nya byggnaden som idag är Saxdalens kapell. Det norra av klassrummen användes också som kyrksal.

Inga kommentarer: