måndag 24 maj 2010

Se upp för svaga isar!

Det kanske inte är rätt tid att varna för svaga isar men kanske någon har mer tid att tänka efter nu när det är ljust en stor del av dygnet och inga isar finns som drar besökare till sig.

Den gångna vintern mättes isarna på Väsman och grannsjöarna en kort tid före den isolerande snön som sen gjorde att isarna inte frös till mer trots en lång tid med låga temperaturer. Tjockleken varierade mellan 3-30 cm.

Som tur är tror jag inga drunkningsolyckor inträffade men isar som brister är farliga och den som aldrig försökt ta sig upp ur en vak utan isdubbar eller simfötter kan nog inte riktigt föreställa sig hur svårt det är.

Följande händelse kan tjäna som varning till kommande is-säsong även om vi hoppas på en lång, varm sommar och en fin höst innan det blir dags igen. Artikeln är hämtad ur tidningen Dalpilen 17 januari 1925. Klicka på artikeln för att se den förstorad till läsbarhet.

Regelbundna läsare har nog förstått att jag blivit blivit förtjust i den tidningen som ger många inblickar i Dalarnas historia också på bynivå. Länken till de 5091 nummer av Dalpilen från 1854 till 1926 finns här. .

Inga kommentarer: