måndag 17 maj 2010

Koop. föreningen "Frams" handelslägenhet nedbrann i Räfvåla 1908

Rävvåla/Saxdalen har haft många affärer. Under min barndom på 1940- och 50-talen hade vi t.ex. fem speceriaffärer. Idag får vi vara glada för att vi har Saxenkiosken.

Vilken var den första affären i Räfvåla som det då hette? Det vet vi inte. Men vi vet att det fanns en brukshandel i byn åtminstone under tiden 1843-1865. Det framgår av bevarade gårdsdokument från Neregården. 1865 var också det år då driften vid Räfvåla Hytta lades ned. Möjligen eller troligen upphörde brukshandeln samtidigt.

Den gamla affär som är mest känd i Saxdalen i dag är säkert
J L Runnbergs Diverse-Handel. Enligt en uppgift startade den sin verksamhet 1870. Den fortsatte i sina lokaler på Runnbergsgården till 1933. Då hade "Nya vägen" byggts norrut förbi nuvarande IT-butiken och Pizzerian. Malbacksvägen över Runnbersgården fick en ny alternativ sträckning över Solskensbäcken från Pizzerian och IT-butiken. Konsum hade byggt nya lokaler (snett emot pizzerian) och flyttade ut ur den affär där J L Runnberg flyttade in 1933. Adressen idag är Saxenvägen 25.

Jag har vetat att det i den lokalen fanns en filial till en kooperativ förening Thor i Grängesberg men hade ingen aning om den brand som hade inträffat i Kooperativa föreningen FRAM:s lokaler natten till måndagen den 26 oktober 1908. Men den här notisen ur tidningen Dalpilen 30 oktober 1908 berättar:


Var Frams eldhärjade lokaler fanns är för mig okänt men som det brukade heta i de efterlysningar som i min ungom lästes upp i radio:

"Meddelande om den förvunna affärslokalen kan lämnas till Saxdalen blogg" (men inte till närmaste polismyndighet).

Inga kommentarer: