Samtidigt skjuts historien ihop. Själv har jag bott långt utanför Saxdalen i 45 år och bara under den tiden har en hel del inträffat som nu är historia. Ta t.ex. Hyreshuset nedanför Folkets Hus i Saxdalen. Det fanns inte när jag flyttade 1962 och det fanns inte när jag flyttade tillbaka 1007. Men det har funnits där. Det vet vi alla som någon gång under senare tid har varit i Saxdalen. Men Hyreshuset i Saxdalen är historia även om det inte är längesen det stod där och det bodde människor i huset. Så här såg huset ut.


Man kan ju fråga sig hur historien kommer att döma dem som förpassat dessa två byggnadet till historien. När det gäller hyreshuset är det naturligtvis kortsiktiga ekonomiska skäl som motiverade rivningen men frågan är vad det kostar om man när nästa högkonjunktur kommer ska bygga en liknande byggnad. Vi kommer ju att behöva bostäder i framtiden också, också utanför städerna om vi ska ha en levande landsbygd. Och Saxdalen är ju en tätort, ingen ödebygd.
I fråga om Transformatorhuset är det väl knappast ekonomi som är huvudskälet till att det revs. Att låta byggnaden stå kvar hade inte varit stärskilt dyrt. Jämfört med det kulturella värder som inte ens går att återskapa torde det ha varit väl värt de pengarna. Men kanske båda rivningarna ska skyllas på tidsandan.
Tanken på några av Strindbergs rader är inte avlägsen:
-- "Ha! Tidens sed: att riva hus!
Men bygga upp? -- Det är förskräckligt"
-- "Här rivs för att få luft och ljus;
är kanske inte det tillräckligt?"
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar