onsdag 5 december 2012

November 2012 en mild höstmånad

I oktober verkade det som om vintern var på väg men när november började blev det varmare än vanligt. Medeltemperaturen för november låg hos oss i Saxdalen tre grader över den normala för månaden. På Malbacken ser temperaturkurvan för november 2012 ut så här:
 
Högsta temperaturerna under månaden var den 15:e november när temperaturen nådde upp till 10,3 grader och den 22:a november 9,7 grader.
  Lägsta temperaturen var -5,0 grader vid midnatt natten till 1 december. Sen vet vi hur det har gått, bara minusgrader och dessutom många, ner till -19,8 så här långt. Vi kan nu avslöja att den meteorologiska vintern kom till Malbacken den 28 november. Det var första dygnet av fem med en medeltemperatur under 0 grader.
 
Lufttrycket har stor inverkan på vädret och inte minst förändringar i lufttrycket. Högtryck brukar innebära bättre väder än lågtryck. Stigande lufttryck följs ofta av bättre väder medan sjunkande lufttryck kan betyda att sämre väder är att vänta. Så här har lufttrycket växlat under november:


Grön kurva: Relativt luftryck, röd kurva: Absolut lufttryck. Se texten!
Lufttrycket anges numera i Hektopascal = Millibar. När jag läste meteorologi avändes enheten millimeter kvicksilver, mmHg. Det genomsnittliga trycket över hela jorden är 1013 när det anges i Hectopascal eller Millibar. På min tid som väderobservatör angavs lufttrycket i millimeter kvicksilver som i genomsnitt är 760 mmHg.

Att diagrammet från min väderstation har två kurvor för lufttryck beror på att man kan mäta det absoluta trycket, det faktiska värde som instrumentet visar. Det visas av den röda kurvan i diagrammet. Det borde väl vara det rätta värdet? Ja, det är en rättvisande värde på lufttrycket. Men det värdet är lägre än om Malbacken låg vid havsnivån därför att Hagfallstorpet ligger 220 m över havsnivån. För att göra lufttrycks- mätningar jämförbara oberoende av hur högt den plats ligger som man mäter lufttrycket på räknar meteorologerna om det absoluta lufttryck som har uppmätts till det tryck som det skulle vara om mät- platsen låg i nivå med havet, det relativa trycket. På det sättet blir lufttryck från olika platser jämförbara. 

Ett sätt vore förstås att gräva en 220 m djup brunn på gården och klättra ner till botten med en barometer och mäta trycket där nere, i havsnivå, för att få det relativa lufttrycket. Som pensionär med reumatism har jag istället gjort det bekvämt för mig, jag är lite lat också, genom att räkna om det absoluta lufttryck som min barometer mäter till det relativa trycket. Dessutom görs beräkningen helt automatiskt i det dataprogram som tar hand om väderstationens mätresultat. Den slutsats jag hoppas man kan dra av det här långa resonemanget är att det är det relativa lufttrycket man ska använda och inte det absoluta även om det kanske låter tvärt om? Här är relativt bättre än det absoluta.
 
Lufttryck mäts med en barometer. Det enklaste instrumentet för att göra väderprognoser är också aneroidbarometern. Den finns i många hem. Den är rund som en klocka men har bara en visare som rör sig när lufttrycket ändras. Det brukar också finnas en ställbar visare som hjälp för minnet nästa gång man tittar på barometern.
Aneroidbarometer från Clas Ohlson
 
Skalan på nyare barometrar brukar vara graderad som den yttre skalan här d.v.s. i enheten hektopascal eller millibar med värdet 1013 i mitten. På äldre barometrar var skalan i millimeter kvicksilver, mmHG. Där var värdet 760 mitt på skalan. Här en ovanligere skala graderad i centimeter kvicksilver. Där är normaltrycket 76.
 
Vintern har alltså nyss kommit. Men över havet verkar det som hösten, stormarnas tid, inte är över. Så här ser SMHI:s varningskarta ut nu när dygnet har slagit över till 5 december:
 
Den här kartan över SMHI:s varningar hämtades ett par timmar före midnatt, natten till onsdag 5 december. Här ser vi klass 1-varningar för Skagerack och hela Östersjön: Kulingvarning med högsta vindstyrkorna för Ålands hav och norra Östersjön med 20,8-24,4 meter/sekund eller 75-88 km/tim på onsdag, men avtagande mot kvällen.
 
Men nu är det nog med väder för i natt. Klockan är 1:30, utetemperaturen -8,3 grader. Min temperatur uppskattningsvis 37 grader. Jag är trött och ska gå och sova nu.              

Inga kommentarer: