torsdag 20 december 2012

Det är mycket 12 nu, funderingar

Vi har snart levt ett helt år med årtalet 2012. I början kanske vi inte reagerade speciellt för årtalet. Nästan hela året gick men sen kom årets sista månad december, den tolfte, och helt plötsligt var det en 12:a till i våra datum, under en hel månad, som vi tror. 

(Jag tvekar lite att skriva datum, ska det inte heta data här? Nej, det är korrekt att skriva datum, ett eller flera datum när det anger dag eller dagar. Svenska adademins ordlista hjälper mig med följade informa- tion:

dat|um substantiv -et; pl. datum • uppgift om dag, månadsdag
 
Om data skriver akademins ordlista:
 
data substantiv plural • uppgifter; fakta; som förled i sms ofta dator- el. datorbehandlings-; lägga upp på data datorbehandla ngt

Data har dessutom flera betydelser i samband med datorer och databehandling. Den som är intresserad av detta kan läsa mer i wikipedia.

Men tillbaka till 12:orna. December 12 i år d.v.s. 20121212 är förstås ett ovanligt datum. Eftersom vi inte har mer än 12 månader på ett år lär inte nästa 121212 inträffa förrän om 1000 år, nästa milennium alltså under 2100-talet. Men dessförinnan kommer 010101, 020202 osv. 

20121212 var ett datum som fick vissa konsekvenser. T.ex. var det köer för att få gifta sig just detta datum. Om alla giftas- lystna fick plats vet jag inte. Åtminstone lyckades inte alla som önskade få vigseln vid lunchtid, kl 12 eller kanske till och med 12.12. Fick de ingen tid får de vänta till 010101 år 2100 eller acceptera ett mer nor- malt datum. Det är ju ganska lång tid dit men jag börjar ändå bli lite stressad...

Det finns ju nämligen profetior om jordens undergång. En som är mycket aktuell och som gör att det kanske är bråttom att av- sluta det här blogginlägget mycket snart är att jorden ska gå under 21 december i år 201212, alltså redan i morgon. Det är en gammal profetia från  mayaindianerna.  Läs mer om den profetian här. Det finns också andra förutsägelser med andra förklaringar som gör morgondagen riskabel. 

r mig är det okänt om mayafolket förut- sade vilken tid på dagen i morgon som undergången kommer men om jorden snurrar oförstörd klockan 12.12 svensk tid i morgon så hinner vi i alla fall uppleva nästa vintersolstånd. Låt oss hoppas och tro att det blir så.

Inga kommentarer: