onsdag 6 juli 2011

Saxdalen blogg firade igår

Första inlägget i Saxdalen blogg publicerades på Internet söndag 30 mars 2008. Hur många som besökt bloggen sedan dess vet ingen men 6 augusti 2008 startades ett statistikprogram som håller reda på en hel del av det som händer på bloggen.
 
Just igår passerade antalet besök på bloggen 50 000 och besökarna hade laddat ner hela 97 765 sidor från bloggen, alltså räknat från 6 augusti 2008. Från starten har det blivit 463 inlägg. Det bör påpekas att antalet besök inte är detsamma som antalet personer som besökt bloggen eftersom många har besökt bloggen mer än en gång.
 
Bloggen är ju tänkt som en i huvudsak lokal blogg som ska handla om händelser i och omkring Rävvåla/Saxdalen i nutid och i historien. Egna upplevelser också utanför byn och till och med utanför vårt land har dock fått visst utrymme i bloggen.
 
Vad säger då statistiken mer om besöken på bloggen? Den nämnda statistikräknaren ger delvis ganska stympade data. När det t.ex. gäller var de olika läsarna befinner sig när de besöker Saxdalen blogg sammanställs den informationen bara för de 500 senaste besöken. Det betyder idag bara en procent av alla besök. Om vi tittar på vilka län/regioner som haft minst 10 besök bland de 500 senaste besöken ser det ut så här:


Här visar det sig att Saxdalen blogg är en lokal blogg. En stor majoritet av besöken kommer från Dallarnas län. Men en utländsk region, Wien i Österrike kommer på nionde plats med 10 av de senaste 500 besöken.
 

Samma lokala karaktär har bloggen om vi tittar på från vilka länder de senaste 500 besöken kommer. 93,6 % av besöken kom från Sverige och och bara 32 av de 500 från andra länder.

I statistiken finns också detaljinformation om varje besök. När jag studerat den informationen såg jag att antalet besök från andra länder verkade mycket mer utbredda än vad tabellen ovan antyder. Bl.a. därför startades en annan statistiktjänst i oktober 2011. Den ger den här bilden av Saxdalen blogg på en världskarta.
 
Klicka på kartan för förstoring!
Här visar det sig att besökarna kom från 64 olika länder spridda över hela jordklotet. Alla länder som är gröna på kartan har haft besökare på Saxdalen blogg. Sverige är också här i särklass. Av de 41 236 besöken under den här tiden kom över 39 000 från Sverige.

I listan på tio i topp kom sedan länderna i följande ordning:
  2 Spanien
  3 Österrike
  4 Finland
  5 Norge
  6 USA
  7 Tyskland
  8 Danmark
  9 Indien
10 Nederländerna
 
Av kartan framgår att Saxdalen blogg har besökts från många länder i Nord- och Sydamerika och Europa. Australien är också ett grönt område. Däremot finns möjlighet till stora erövringar av ännu vita områden. Världen folkrikaste stat Kina är fortfarande en vit fläck på kartan liksom stora delar av Afrika och det stora men nästan folktomma Grönland.
 
För mig är det en överraskning att bloggen har så spridda läsare men lokalbefolkningen är självklart den viktigaste målgruppen. Så Saxdalen blogg kommer också i framtiden att handla mest om Rävvåla/Saxdalen och den närmaste omgivningen.
 
Hälsar Ola

Inga kommentarer: