tisdag 22 mars 2011

Säkert vårtecken: Malbacken blir Malbäcken

På våren smälter snön till vatten som rinner iväg där marken lutar. Så är det också på Malbacken varje vår. Snön på en ganska stor yta runt Malbacksvägen har ingen annanstans att ta vägen än - just det - till vägen. De diken som det inte finns så många av ens på sommaren är när våren kommer fyllda av is och hårt packad snö. Snöplogkanterna blir på vintern som väggar i en bobsleigh- eller rodelbana.

Bobsleighbana i Cortina d'Ampezzo, Italien

Ju mer snö desto smalare väg och högre plogkanter. Det blir svårt att mötas med bilar eftersom den plana botten på Malbacken blir allt smalare.

Men så kommer våren, alltid lika efterlängtad och då sker inom några dagar en kraftig scenförändring. Då händer det som beskrevs i inledningen. Malbacken förvandlas till Malbäcken eller snarare Malbäckarna - för det blir en bäck på varje sida.

Nu har Malbäckarna runnit några dagar och redan avvattnat sluttningen en hel del. Ett vattendjup på en cm motsvarar ett snödjup på ca 10 cm så volymmässigt är det en ganska effektiv transport av snön från Malbacken.
 
Det här varar normalt bara en kort tid och vi lider inte så mycket av olägenheterna med vatten att plaska i när man går och sprickor och hål i vägbanan som vattnet river upp.
 
Vi står ut med det för det är ju vår! Och det är bara bakom Pekkas hus och i Rättar-Kalles kurva längst ner (där det var en gödselstack när jag var liten) som vintern kan behålla greppet, några dagar eller kanske en vecka till.

Inga kommentarer: