torsdag 17 mars 2011

Roger Broberg, mer känd än Dunder Britta?

Föregående inlägg kretsade geografiskt runt Dan Anderssons hemby Skattlösberg. Den trakten är inte heller främmande för huvudpersonen i det här inlägget. Hans namn är Roger Broberg. Han är helt säkert mer känd än Dunder Britta. Roger har under lång tid varit en uppskattad person för en ganska stor publik trots att han för det mesta vänder publiken ryggen.
 
Förklaringen är att Roger är en av de personer i Saxdalen som står bakom eller - som i Rogers fall - snarare framför uttrycket Saxdalen - byn det sjunger om. I sin roll som dirigent för Saxdalens manskör har han stått framför de upp till 35 sångarna i kören sedan den bildades 1981. I den rollen har han helt naturligt vänt auditoriet ryggen upprepade gånger under varje föreställning.

Det kan tyckas otacksamt att för det mesta inte ens se sin publik medan samtliga körsångare har förmånen att se  lyssnarna och visa upp sig från sin bästa sida. Men Roger Broberg är inte bara körledare. Han är också sångare, musiklärare, musiker och hanterar flera instrument. I bloggen ska vi idag bekanta oss med Roger som trubadur.

Youtube är idag en mycket populär webbplats på Internet där man kan se videor från de mest skiftande händelser över hela världen. Om man söker efter "Roger Broberg" på youtube kan man se följande video som visar trubaduren och Dan Andersson-tolkaren Roger Broberg - från framsidan.

 
Inspelningen gjordes i december förra året i Ludvika. För att läsa mer om Saxdalens manskör och deras verksamhet kan man gå till Saxdalens manskörs webbplats. Om dirigenten kan man läsa mer här.

Inga kommentarer: