söndag 13 mars 2011

Barnförbjudna ortsnamn i vår hembygd

Brittas hål, är det ett namn som är bekant? Nej, inte för alla och inte ens för alla som bor i Ludvika kommun trots att det är där det ligger.

Jag har bidragit bl.a. med en del uppgifter om Ludvika kommun och orter i kommunen i Wikipedia, det fria uppslagsverket på Internet, där alla kan vara med och bidra. Där fanns för några år sedan Brittas hål nämnt som kuriosa i artikeln om Ludvika kommun. Den uppgiften togs dock bort av en ludvikabo som tvivlade på att platsen fanns och åtminstone på att den har något nämnvärt antal besökare. Men att Brittas hål finns är det ingen tvekan om. Söker man efter "Brittas hål" på Eniros kartor får man den här kartbilden.

Klicka på bilden för förstoring
 Tror man ändå inte att platsen finns kan man gå till vårt svenska Ortsnamnsregister där den har varit förtecknad åtminstone sedan 1934.

Vår hembygdsforskare Otto Blixt behövde skriva tre registerkort för att dokumentera följande:
 
Klicka på bilderna för förstoring
 
Att en och annan person trampat - om inte direkt i Brittas hål - så i närheten är också högst sannolikt eftersom den årliga vandringen Gruvtrampen går över Stormossen där Brittas hål ligger. Ca 200 personer per år har trampat leden under de 37 år (= ca 740 personer) som Gruvtrampen anordnats. Se artikel i DD hur det var förra året i september när den senaste Gruvtrampen gick av stapeln.

Lennart Nykvist, en av eldsjälarna bakom Gruvtrampen, upplyser om att den ordinarie leden går över Stormossen. Två eller tre gånger har det dock varit så mycket vatten att en del vandrare valt att gå vägen vid sidan av Stormossen.
 
Dunder Britta är kanske inte den största kändisen från trakten av Skattlösberg. Den personen är utan tvekan vår folkkära skald och prosaförfattare Dan Andersson. Han är idag inte bara känd i Ludvika utan ända nere i Göteborg. I båda dessa tätorter står han staty. Dunder Britta är nog bara känd i Skattlösberg.

Inga kommentarer: