lördag 29 augusti 2009

Saxdalens Museum

I november 1995 invigdes Saxdalens Museum med pompa och ståt.
Kommunen representerades av "Aktivitetsnämndens ordförande Folke Thelin" , som även klippte det blå/gula bandet, flankerad av ungdomar från idrottsföreningen som bildat en hel fackelvägg.
Initiativtagare till Saxdalens Museum var Ulf Holm och nu avlidne Rune Heij. De lade ned hundratals med timmar på färdigställandet av detta, det mesta helt ideellt. Efter Runes bortgång har Ulf fortsatt i samma anda. Ulf har lyckats "rädda" mycket material, foton, föremål mm, som har anknytning till gruvnäringen, skolan och från byn i allmännhet.
Allt detta finns nu samlat i form av en utställning i ett rum på 18 m2, i anslutning till Idrottsföreningens Klubbstuga.





Torsdag kväll 27 augusti 2009 kallade kommunen till ett möte med styrelsen för Saxdalens Idrottsförening, man var nu ute med "piskan" igen. Ytterligare krav på nedskärningar framfördes, varvid museets vara, kom på fråga.
Beslut togs att museet i sin nuvarande form omedelbart skall avvecklas, driftskostnaderna är för höga. Ett värmeelement nyttjas under vinterhalvåret!!!
Samlingarna skall nu flyttas till Folkets Hus för magasinering tills vidare.

Det är inte lätt för oss ute i småbyarna, som dessutom inte har någon kommunpolitiker boende här, att få del av kommunens kaka. Föreningarna här gör stora insatser ideellt för att kunna fortsätta sin verksamhet, och få en levande by att fungera. Föreningar i tätorten klara verksamheten med kommunala bidrag medan de i "utbyarna" gnetar på ideellt.
De stora satsningarna sker i kommunens tätort, där pengar kastas i "svarta hål". Jag får bl.a simbassängen i tankarna, som tappas ur och fylls på flera gånger på grund av dåligt utfört byggnadsarbete. Dessutom lär besöksavgiften dit under sommaren ha reducerats med 50% för att få besökare.

Hälsningar Lars-Åke


Inga kommentarer: