lördag 25 juni 2011

Räfvåla masugn

I Räfvåla by i Grangärde kvarstår ännu en gammal mulltimmersmasugn, och som synes af bilden utgör denna en skarp kontrast till nutidens masugnar. Vid denna hytta, som till hälften ägdes af bärgsmän, har på många år ingen blåsning ägt rum.
 
Räfvåla masugn
------På hyttebacken, i närheten af denna minnesvård från gamla tider, uppfördes år 1890 och 1891 ett stort tidsenligt vaskvärk för skiljande af den bly- och zinkmalm, som af bärbärkaktiebolaget Saxbärget brytes i bolagets grufvor, belägna cirka 3 kilometer från vaskvärket midt uppå det höga Saxbärget, från hvilket bärg man har en härlig utsikt öfver sjön Vessman och omgifvande trakter.
------Den ringa vattentillgången i Räfvåla- bäcken gjorde det nödvändigt för bolaget Saxbärget att drifva sitt vaskvärk med ångkraft, och är en 45 hästars maskin därför nu här uppställd.
------I vaskvärket krossas och males malmstyckena på s. k. Heberlekvarnar till fint mjöl, som på s. k. ståsshärdar och rundhärdar medels vatten skiljes, hvarvid metallpulfret kommer i olika rännor, sorteradt efter sin olika vikt, och det ofyndiga bärget bortflyter med vattnet.
------Det erhållna malmpulfret, blyglans, nedsmältes vid Sala hytta; zinken exporteras.
------Vid Räfvåla masugn användes, under den tid blåsning pågick, hufvudsakligen Grängesbärgsmalm och var hyttan igång 3 à 4 månader om året.
 
P─n.
 
Artikeln är hämtad ur en serie häften som Bärgslagsposten (det stavades så på den tiden) publicerade. Titeln var Våra Bygder i Ord och Bild. Jag kom över en "tegelsten" på ett antikvariat i Örebro. Det är en samlings- upplaga med 14 häften hopbundna till en riktig lunta. Ovanstående artikel är hämtad ur det tredje häftet som är tryckt 1899.

Inga kommentarer: