lördag 9 april 2011

Fler ekivoka ortsnamn i vår hembygd

Av oss som bor i Saxdalen känner säkert de allra flesta till Saxberget. En del av byns invånare bor ju i Saxbergets skugga under en del av vinterhalvåret.

Men är det någon som har hört talas om Sexberget? Finns det? Ja, Sexberget finns och det är ett ortnamn som inte är någon nytt påhitt. Nej, namnet Sexberget fanns långt innan vår hemby döptes om till Saxdalen (1948).  Namnet finns förtecknat i ortnamnsarkivet redan 1935 av ingen mindre än vår idoga hembygdsforskare Otto Blixt. Se här:
 
Klicka på bilderna för förstoring

Själv hade jag inte hört talas om Sexberget förrän alldeles nyligen. Berget i fråga ligger ju inte helt nära Saxberget och Saxdalen men inte heller så långt ifrån.

Namnbytet från Rävvåla till Saxdalen 1948 gick vad jag vet smärtfritt när det långa diskussionen för och emot namnbytet klarats av. Däremot hade våra närmaste grannar i Ludvika kommun, blötbergarna, lite svårt med namnbytet i början. De myntade det fyndiga "övergångsnamnet" Rävsaxdalen! Rävvåla/Saxdalen låg då i Grangärde kommun.
 
Lite lustigt är det när man tittar på en del nyare kartor och hittar både namnen Saxdalen och Rävvåla på samma karta som om det är två geografiskt skilda platser.
 
Ett geografiskt namn som varken ligger i Ludvika kommun eller i Dalarna men ändå inte långt från Saxdalen är Mors Torva. Den ligger i Södra Hörken och tillhör Örebro län men ändå inte så långt från Saxdalen. Ön hette tidigare Torpuddön eller Sör-Hörksön.


I ortnamnsregistrets samlingar kan vi hitta följande historia:
 
 
Ön Mors Torva i Södra Hörken söder om Grängesberg
Mors torva har varit en välbesökt utflykts- och nöjesplats för Grängesbergs befokning och under ångbåtsepoken fanns båtförbindelse till nöjesområdet.
Ångbåten Tingvalla transporterade nöjeslystna grängesbergare till Mors Torva. Se fotografier från Gamla Grängesberg.
I dag finns det en hel del fritidsbebyggelse på ön.

Om vi förflyttar oss en bit innanför vår läns- och kommungräns har vi ett annat namn som ibland nämns i sådana här sammanhang. Det är gårdsnamnet Pickfallet. Den väg som passerar förbi gården har ganska naturligt fått namnet Pickfallsvägen.
 
Är det bara i våra trakter som det finns och är intressant med ekivoka ortnamn? Nej, de finns över hela landet och väcker antingen munterhet eller irritation.
 
I ett ring-program för många år sedan ställdes frågan: Ett ortnamn som också är namnet på det som brudgummen ger sin brud efter bröllopsnatten? Det förväntade svaret var Morgongåva som jag själv listade ut eftersom jag då bodde bara ett par mil därifrån. Men jag har för mig att en person som ringde in svaret Njutånger också fick ett tröstpris.

Att den här företeelsen inte bara är ett landsbygdsfenomen förstod jag härom dagen när jag läste en kort berättelse i en rikstidning:
 
När vi var små brukade vi skoja med varandra och säga:
- "Vad ligger mellan Trosa och Fittja"?
- "Handen!"
Å sen fnittrade alla ungarna och blev generade....
Hälsningar från en som är uppvuxen "Söder om Söder".

Inga kommentarer: