torsdag 26 augusti 2010

Några bilder från Saxdalens Dag 2010

Saxdalens Dag 2010 är avverkad, skolorna har startat och det börjar kännas lite höstlikt när vädret är grått och kvällarna mörkare.

Förkylningar och virus gör sig också påminda, för min del är ett datavirus det jag lider mest av just nu. Det blir en massa extrajobb att rädda filer och ominstallation av Windows 7. Som tur är har jag också ett Linux-system (operativsystemet Ubuntu) som verkar vara vaxinerat mot virus och SME-Lasse till hjälp. Men tiden för bloggande blir lidande av virusarbete.

Det här inlägget började skrivas direkt efter Saxdalens Dag på Runnbergsgården men har inte kunnat publiceras förrän idag, 26 augusti! Egentligen har jag själv inte så stor erfarenhet av vad som hände på Saxdalens Dag eftersom jag tillbringade dagen som bodbiträde i den unika Diversehandeln i Runnbergsgården. Men vi är många som hjälper till med Saxdalens Dag och Lars-Åke och Marita Wetterkrantz har försett mig med bilder så att jag kan presentera några vyer över firandet på Runnbergsgården.

En slogan-tävling hade utlysts och det vinnande förslaget presenterades. Så nu vet vi vad vi ska svara om någon frågar oss: Saxdalen, vad är det för något?

Saxdalen - byn det sjunger om
 
Det är alltså byns slogan. Belöningen till de fyndiga ordbrukarna är på väg till Borlänge i form av en Saxdalshäst.
 
Flera belöningar delades traditionsenligt ut under eftermiddagen. Saxdalens Dag är alltid ganska mycket en dag för barn och av barn... (Klicka på bilderna för förstoring!)
 
Årets Saxdals-Bäbis William med familj på Runnbergsgården
Den årliga utmärkelsen Årets Saxdals- Bäbis gick i år till William med föräldrarna Linda Johansson och Fredrik Saarinen. William var det sjunde barnet som fått utmärkelsen. Han var i år det saxdalsbarn som föddes närmast "årets bäbis-datum" 10 maj. William föddes den 25 april. Förutom äran fick han också en grundplåt i sin sparbössa - eller kanske det numera är på kontokortet? 
 
För den som eventuellt vill försöka få utmärkelsen till familjen nästa år gäller det att ställa in siktet på  midsom- mardagen, 25 juni 2011 som är idealt födelsedatum för ännu en Saxdals-Bäbis.

Årets Saxdaling Evy Andersson med Rävvålakroken
En annan traditionell utmärkelse som delas ut på Saxdalens Dag är Rävvåla- kroken. Den tilldelas en person som gjort sig förtjänt av att betraktas som Årets Saxdaling. Det fysiska beviset för utmärkelsen är en björk-krok som tidigare underlättade för gruvarbetare  att bära med sig veckans matbehov till de gruvstugor där de bodde under arbetsveckorna. Vandringspriset överlämnades till Årets Saxdaling, Evy Andersson, av senaste årets krokinnehavare Rolf Pålsson. Lars-Åke Wetterkrantz övervakar det hela så att allt går rätt till.  

Glada ansiktsmålade flickor
För barnen fanns det många syssel- sättningar. Här syns den populära ansikts- målningen. Ponnyrid- ningen var också mycket uppskattad.

Skolungdomar
Sång, musik och teater brukar förekomma rikligt på Runnbergsgården, så också den här gången. Här en bildkavalkad av uppträdande grupper och solister:    
 
Åke Åhlström, trubadur
Sånggruppen Visstugan














Julianna Heij på keyboard


Teaterslaget












På kvällen fortsatte firandet vid Saxenstranden med vår egen SaxdalsElvis, Åke Dahlman och coverbandet Daddy Cool. Den som nu i efterhand vill uppleva rocken vid Saxenstranden kan göra det här:




Jag är stort tack skyldig till vår filmare Johannes Graaf som förevigat rocken vid Saxdalens dag 2010 på youtube. Mer från Johannes Graaf kan ni se här eller här. Tack Johannes och tack ElvisÅke för era bidrag till att bredda kulturen i Saxdalen!

Inga kommentarer: