måndag 12 januari 2009

Spår av en musiker i Saxdalens Folkets Park

Jag fortsätter att imponeras av den musikaliska mångfald och kvalitet som vi har och har haft runt omkring oss i nuvarande Ludvika kommun. En av våra idoga musiker, Thore Johansson från Björkås i Grängesberg avled under 2008.

Jag har fått förmånen att ta del av flera orkesterbilder som han samlade på sig under åren och hans Förteckning över de spelningar jag gjort sedan den 30 maj 1942. Förteckningen sträcker sig över 18 år fram till 1960.

Thore var dessutom kassör i Hagbergs orkester från oktober 1946 till november 1954 med intäkter och kostnader redovisade i en kassabok med ett öres noggrannhet. Thore Johansson spelade tenorsaxofon och klarinett i många orkestrar. Till vänster ses Thore med sin tenorsax.


Men hur var det då med Saxdalens Folkets Park? Jo, där spelade Thore den 15 maj 1943 med Rolf Erikssons kvartett. Kanske var det hans första spelning i byn. Det är i alla fall den första anteckningen om Rävåla i den nämnda föreckningen. Byn hade då fortfarande sitt tidigare namn och anteckningen lyder: Rävåla F-Park 15-5, 15 kr. 15 kr var troligen Thores gage för den spelningen. Den 24 juli var orkestern tillbaka i Rävåla. Den här gången hade Thores gage stigit till 16:25.
Thore låg i ”lumpen” i Karlsborg 1944-45 och hann där i omgivningen göra 61 spelningar, de flesta med 9-mannabandet ”Swingers”.

Thore Johansson spelade från 1946 - 1955 med Hagbergs orkester vilket redovisas i den efterlämnade "spellistan" och kassaboken. Däremot finns där inga anteckningar om tiden före 1946. Enligt en artikel i Ludvika Tidning spelade Thore dessförinnan i Sam Samssons orkester.

Från tiden med Sam Samsons orkester finns också ett foto på orkestern med Thore i vattnet utanför Tylösand.
Detta foto är dock taget betydligt senare men Sam Samson spelade sammanlagt tio säsonger på Tylösands havsbad.
På bilden till höger:
Grängesbergs- födde Sam Samsons orkester 1950 i havet men nära land, utanför Tylösand: Från vänster: Arne Bill, Tore Forslund, Sam Samson, Ingemar Glanselius, "Plösa" Forsberg och Thore Johansson.

Men kom inte Thore Johansson tillbaka till Rävåla efter 1943? Jo 1946 var han tillbaka i Rävåla (gamla) Folkets Hus: 16 mars, 21 och 30 april med Hagbergs 6-mannaorkester från Grängesberg. Gaget var då 16, 12 respektive 20 kronor. 7 juli spelade Thore och Hagbergs orkester i Rävåla Folkets Park och på nyårsafton åter i Rävåla Folkets Hus.

Om man tittar på den ekonomiska redovisningen av nyårsaftonens spelning så fick orkestern 150 kr. Därav gick 140 kr till gage, 6 kr till resan och 1 kr till telefon. Kassabehållningen blev 3 kr.

1947 spelade Hagbergs i Rävåla 5 april och deras sista pelning där för året skedde 6 december.

1948 kom både Thore Johansson och Hagbergs orkester tillbaka men nu inte till Rävåla! Vid nyårsskiftet 47/48 skiftade också byn namn från Rävåla (Räfvåla, Rävvåla) till Saxdalen. Men 3 juli spelade Hagbergs orkester åter i Saxdalens Folkets Park.

1949 inträffade Thores enda Saxdals-spelning 9 april.
Sen dröjde det till 1951 innan Thore spelade i Saxdalen igen. Men i juli det året var det en dubbelspelning i Saxdalen 14-15 juli.

1952 på sommaren var det dags igen: 26 juli spelning i Saxdalens Folkets Park.

Från 16 mars 1946 till 12 februari 1955 spelade Thore Johansson med Hagbergs orkester.

Drygt fyra månader 1955, 14 maj - 17 september, spelade sen Thore med Philips orkester.

Thores förteckning över spelningar sträcker sig till början av 1960 men inga fler besök i Saxdalen finns noterade.
Ett foto från 1950? visar Thore Johansson med Sonya Hedenbratt på Rotundan i Liseberg (till vänster).

Sam Samson flyttade till Göteborg 1935 för att börja spela på danssalongen Wauxhall. Han hade då en av Sveriges populäraste dansorkestrar. Sam Samson anställde inför Göteborgsstarten Helsingborgsmusikern Malte Johnson.

Efter två år på Wauxhall flyttade Sam Samson till Stockholm med sin orkester och Malte Johnson tog över med egen orkester på Wauxhall. Malte Johnson kom sedan 1944 till Liseberg och Rotundan där han spelade i 15 år. Han gjorde skivinspelningar med bl.a. Sonya Hedenbratt, Gunnar "Silja-bloo" Nilsson, Harmony Sisters, Olavi Virta, Ulla Sjöholm och Delta Rhythm Boys. Under den här tiden besökte Thore Johansson Sam Samsons orkester i Tylösand och Rotundan på Liseberg som framgår av bilden.

Ett exempel på hur Malte Johnsons orkester lät på den tiden kan vi höra här i signaturen Sweetness.

1 kommentar:

bossew sa...

Har du någon koll på den tidigare Ludvikarevyn? Min mor som på den tiden (omkring 1930)hette Frida Malmberg har vid något tillfälle sagt att Sam Samson var med i revyn,troligen före det att Charie Norman kom med.
MVH/Bosse Westher