söndag 6 april 2008

Mina två lärare i Rävvåla/Saxdalens skola, Kerstin Morén och Hjalmar Liss var släkt!

Jag har alltid sett det som ett lustigt sammanträffande att båda mina första två lärare var från Gagnef.
I småskolan, första och andra klass, hade jag Kerstin Morén som lärar. När jag gick ut småskolan 1951 avgick Kerstin Morén med pension. Kerstin Morén var ogift, ensamstående och flyttade tillbaka till Gagnef vid sin pensionering. Jag har letat på Internet efter Kerstin Morén och hittade henne i Släktföreningen Olaus Laurentii hemsida. Där finns följande uppgifter om Kerstin Morén:

KERSTIN Morén
Född: 2 okt. 1890, Moje 26, Gagnefs församling, Dalarnas län
Död: 6 apr. 1987, Gagnefsgården, Gagnefs församling, Dalarnas län
Yrke: Lärare
Kerstin Morén levde alltså nästan 36 år efter sin pensionering och dog i sin födelseförsamling i den aktningsvärda åldern av 96½ år.
Kerstin Moréns föräldrar var Tupp OLOF Olsson Morén (1861-1908) född och död i Moje, Gagnefs församling och Petters BRITA Andersdotter (1861-1949) född Tjärna och död i Moje, Gagnefs församling. De hade nio barn. Kerstin hade en äldre syster och sju yngre syskon, fyra bröder och tre systrar. Kerstin Morén var ättling till Olaus Laurentii som var kyrkoherde i Gagnef på 1500-talet.

I tredje klass fick vi en lärare som kom ny till skolan, Hjalmar Liss. Han var också från Gagnef och nyutexaminerad folkskollärare. Hjalmar Liss var också ogift, ensamstående när han kom till Saxdalen. Efter en tid började han dock få besök av en kvinnlig bilförare i en liten Fiat. Vem det var hölls till en början hemligt men vi skolbarn döpte henne snart till fröken Fiat. Det visade sig senare att hon reste från Värmland och att hon efter en tid bytte både bostadsort, fick ett förnamn och nytt efternamn och blev fru Karin Liss.
Hjalmar och Karin Liss flyttade så småningom från Saxdalen till Nyhammar och senare till Leksand. De fick en dotter medan de bodde i Grangärde församling. Hjalmar Liss med familj återfinns också i Olaus Laurentii släktträd. Hjalmar Liss och Kerstin Morén hade alltså en gemensam anfader på 1500-talet.
Om Hjalmar och Karin Liss (född Wirén) och dottern Agneta finns i släktträdet följande information.

HJALMAR Liss

Född: 22 juli 1922, Moje, Gagnefs församling, Dalarnas län
Död: 23 febr. 1994, Leksands församling, Dalarnas län
KARIN Wirén
Född: 5 sept. 1926, Borgvik, Värmlands Län
Död: 15 maj 1992, Leksands församling, Dalarnas län
Barn:
Barbro AGNETA Liss
Född: 13 apr. 1956, Grangärde församling, Dalarnas län
Död: 7 aug. 1991, Gällivari föramling, Norrbottens län

1 kommentar:

Ola Hagfall, Olken sa...

Jag vill gärna få information om alla lärare som arbetat i Saxdalens skolor, episoder och allt möjligt. Skicka det du vet som kommentarer!

Ola