tisdag 9 juli 2013

Ställ inte cykeln bredvid stället!

Tyskarna sa, åtminstone som jag minns det från en lärobok i tyska i slutet av 50-talet: Wer einmal eine Reise tut, der kann etwas erzählen, Den som gör en resa har något att berätta. Just nu är min sambo och jag i Barcelona, för fjärde sommaren på fem år...

Kanske fantasin tryter ibland men vi funderade fak- tiskt både på Kanarieöarna, Mallorca och Riga där ingen av oss varit på semester men det slutade ändå med att vi nu har något att berätta från Katalonien eller Cataluña som det heter på katalanska som är språket här.

Ställ inte cykeln bredvid stället! Ställ den i stället i stället!
För att komma till saken så är det ju tänkt att många i Ludvika kommun snart ska vara ute och cykla. Med tanke på den stora mängd cyklar det kan bli fråga om så gäller det att det blir ordning och reda på cyklan- det. Och det är här Barcelona kommer in.
  
I natt när vi kom fram till vår Residensia - ja det är som ett hotell men inte riktigt - då såg jag flera transporter, personbilar med släp och större skåpbilar som flyttade cyklar. I Barcelona är det så att man kan hyra cyklar för en billig penning. Det finns cyklar lite överallt i staden och man kan ta en av cyklarna, cykla dit man vill och lämna cykeln där. Så okontrollerat som det här lät är det inte i Barcelona: Man får hämta cykel från något av de bestämda cykelställ som finns i staden men man måste också lämna tillbaka cykeln till ett av dessa bestämda cykelställ.
  
Överfört till Ludvika kommun skulle det kunna bli så att vi i Saxdalen har kommunala "hyrcykelställ" vid Runnbergsgården, Pizzerian, Furuliden, Saxenstran- den och vid anslagstavlan i Norrbyn. Sedan skulle några transportörer se till att det varje kväll/natt finns rätt antal cyklar i varje kommunalt hyrcykelställ och om nödvändigt transportera cyklar från överfyllda cykelställ till undernärda tills balans har uppnåtts - också mellan kommunens orter.
  
Cykelhjulet behöver ju inte uppfinnas på nytt. Det finns redan och hur det kan användas effektivt för att öka framkomlighet och minska utsläpp har man fin- slipat i Barcelona under lång tid. Exakt hur anpass- ningen till vår egen kommun ska göras får sannolikt bli en fråga för en ny kommunal styrelse, cykelsty- relsen som i folkmun troligen snabbt skulle döpas till cykelstyret.

Inga kommentarer: