lördag 14 januari 2012

En ny och en gammal bok om Grangärde

Grangärde är både en by och en bygd. Men Grangärde har också varit namnet på både en kommun och en församling.

För den som är intresserad av vår hembygd och dess historia är både Grangärde kyrkby, Grangärde kommun, Grangärde församling och Grangärde finnmark spännande att studera och lära sig mer om.

I det här blogginlägget ska vi orientera om två böcker som innehåller mycket om Grangärde. Den senast boken som publicerades för bara ett par veckor sedan syns här:


Författare till boken GRANGÄRDE KYRKBY byn mellan sjöarna är Bengt Östberg född och uppväxt i Östanbjörka på andra sidan sjön Björken från kyrkbyn sett. Copyright © 2011 Bengt Östberg, Globe Bokhandel AB.
 
Kort kan innehållet i boken sammanfattas som en beskrivning i ord och bild av de hus och gårdar som funnits i Kyrkbyn under 1900-talet och 2011 och de människor som bott där under samma tid. Också företag i byn finns beskrivna. Ett imponerande bokverk, 250 sidor i stort format, 30 x 22 cm. Boken innehåller många fotografier både i färg och svartvitt.
 
Bengt Östberg har också skrivit två tidigare böcker som presenterats i bloggen: Östanbjörka - en by i Grangärde och Skolor och lärare i gamla Grangärde socken 1850-2009.

En betydligt äldre bok om Grangärdebygden är  Grangärde Församlings Minneskok.


Den utgavs av tidigare kyrkoherden i Grangärde Anders Magnevill. Magnevill daterade förordet till 24 februari 2007 men första upplagan trycktes 1925. Den är tyvärr slutsåld sedan länge. Men som tur är gjordes en ny tryckning av boken, en faksimilupplaga, 1968. Upplagan var då på 1500 exemplar och den finns fortfarande att köpa. Boken distribueras genom pastorsämbetet i nuvarande Gränge-Säfsnäs församling.
 
Magnevill beklagar i inledningen av boken att bokens titeln ger förhoppningar som gör läsarnas läsupp- levelse till en missräkning. Inget systematiskt material för att beskriva historien fanns att tillgå.
 
Mot den bakgrunden är Magnevills bok impone- rande. Nästan 450 sidor text och ett antal foton. Materialet täcker inte varje år men många urkunder och händelsebeskrivningar från 1540-talet och framåt, det mesta kronologiskt ordnat.

Inga kommentarer: