lördag 20 augusti 2011


Saxdalens Dag 2011 lördag pågår fortfaran- de vid Saxenstranden. Det planerade utom- husevenemanget på Runnbergsgården fick flytta in i Folkets Hus p.g.a. regn precis som den första Saxdalens Dag för 25 år sedan.
 
Den första av de två 25-årsjubileumsdagarna hade ett omfattande innehåll. Eftersom det var jubileum fanns olika faser i byns historia som en röd tråd. Den som efter viss tvekan tog på sig ansvaret för den historiska tillba- kablicken var Lars Persson. Han har upplevt byns med- och motgångar i kontakten med myndigheter från insidan eftersom hans far Gottfrid nog var den som stångade sin panna blodigast för att driva byns frågor och få igenom  förslag.

Lars Persson, presentatör
Lars är en van presentatör. I den här rollen kan man ofta se honom i Cassels, på Ludvika Jazzklubb, Ludvika Gammenlgård, på Hammarbacken och i Saxdalens Manskör. Han kanske har ärvt sin energi och sitt engagemang från sin far? Vi fick en bra överblick över byns historiska strapatser under de senaste 70 åren.

Saxdalens Manskör:
Manskören har förgyllt Saxdalens musikliv i alla 25 år som Saxdalens Dag firats. Den är till och med fem år äldre än Saxdalens Dag och firar 30-årsjubileum i år. Och vad kan passa bättre än att lyssna till kören i Bob Thieles (som George Douglas) and George David Weiss What a wonderful world med svensk (lokal) text av Bengt Emil Johnson.Både Bengt Emil Johnson och Lars Persson har varit medlemmar i Saxdalens Manskör, Lars sedan första framträdandet för 30 år sedan.
 
Saxdalingarna
En väletablerad sång- och låtgrupp som fyllde 30 år förra året. De både sjunger och spelar och har flera spelmän som medlem- mar. I gruppen ingår tre spelmän från samma familj, pappa Olle och sönerna Janne och Mats Wallman. I det här numret är Mats Wallman solist.
   

Visstugan
 

Det här var en positiv överraskning för mig och troligen för många andra. Det är det nyaste tillskottet till våra körer/musik- grupper i Saxdalen. Att den dessutom är klart kvinnodominerad även om det är en blandad kör ger en ny spännande dimension. Saxdalingarna är ganska mansdominerade - för att inte tala om Manskören! Visstugans repertoar är också annorlunda och kören verkar ha trevligt när den sjunger. En tredje musikgrupp i byn som inte alls liknar de vi redan haft tidigare. Trevligt!

Byn det sjunger omNu får det väl anses bekräftat att Saxdalen verkligen är en by det sjunger om. Här har vi tre musikgrupper/körer som för första gången uppträder tillsammans: Saxdalens Manskör, Saxdalingarna och Visstugan.

Vi är bara den 6:e tätorten i kommunen när det gäller befolkning med 604 invånare 31 december 2010. Ändå har vi så mycket musik och sång att vara glada åt i Saxdalen, verkligen byn det sjunger om!

Prisutdelningarna
Det hände så mycket mer i Folkets Hus än den stora musikaliska underhållningen t.ex. glassätning och ansiktsmåling för barnen men för att det här inlägget inte ska bli alldeles för långt ska vi avsluta med de två "belöningar" som avslutade programmet.

Årets Saxdalsbäbis var ingen total överaskning, eftersom lille Theodor, tre månader och fem dagar gammal, redan är van vid massmediakontakter. Han har varit huvudnyhet i båda våra lokaltidningar. Han tog hela ceremonin lugnt liksom syskonen Tor och Tindra. Också föräldrarna Malin och Kalle verkar ha vant sig vid mediauppmärk- samheten.

Årets saxdalsbäbis Theodor med familj får sina presenter
Årets Rävvålakrok är inte heller någon överraskning. Det är samma krok som alla tidigare år. Däremot är ju innehavaren ny. Den som får njuta av att inneha belöningen Rävvålakroken under kommande år är Roger Persson.

På bilden lyssnar Roger Persson när Lars Persson läser upp juryns motivering. Han får sedan ta emot kroken för förtjänstfulla insatser för byn av förra årets krokvinnare Evi Andersson.

Därmed avslutades eftermiddagens firande i Saxdalens Folkets Hus. Fortsättning under kvällen vid Saxenstranden och i morgon uteaktiviteter vid kapellet, skolan och på Furuliden. Väderprognosen lovar vackert väder för söndagens utomhusövningar.

Inga kommentarer: