lördag 13 augusti 2011

Rötmånad

Det är inte bara gräset som växer så det behöver klippas varannan dag om det ska vara välklippt. Också bakterierna växer mer än vanligt. Tillväxten av både gräs och bakterier gynnas av varmt och fuktigt väder.

Enligt den gamla Bondepraktikan kallas den tid vi nu är i för rötmånad. Bondepraktika fanns i Tyskland redan 1508. Den första svenska upplagan är från 1662, samman- ställd av Andreas Johannis Arosiandrinus. Bondepraktikan är en slags handbok för jordbrukare och har troligen haft stor betydelse också i Sverige. De emigranter som flydde arbetslöshet och hungersnöd i Sverge för att bosätta sig i USA hade ofta fyra böcker med sig i amerikakofferten: Bibeln, Katekesen, Psalsmboken och Bondeprak- tikan.
 
SMHI som gör väderprognoser för både land och sjödistrikt över hela Sverige har också ett litet utdrag med några "sanningar" ur Bondepraktikan här.

Fruntimmersveckan eller Emma-dagen 23 juli anses vara starten i rötmånaden. Något om vad Bondepraktikan säger om vädret olika månader finns här. Redan de gamla romarna hade iakttagit att maten inte höll sig så bra under senare delen av sommaren. De bestämde tiden till 22 juli - 21 augusti. Så än har vi en dryg vecka kvar av rötmånad i år.

I morgon ska det bli vackert väder så det är kanske bäst att klippa gräset då. Sen lär det bli regnigt igen...

Inga kommentarer: