lördag 11 september 2010

Saxdalen - byn det sjunger om

Enligt beskrivningen av den här bloggen ska den fokusera på Saxdalen. Nu förekommer inte sällan i bloggen innehåll som också sträcker sig utanför Saxdalen och till och med utanför Sverige. En strävan är dock att om inte speciella skäl föreligger försöka hålla Saxdalen blogg så lokal som möjligt.

Samtidigt finns det ju mycket utanför Saxdalen som vi är beroende av och som kan vara av intresse för oss.

Det här var naturligtvis ett försök att motivera att det här inslaget berör andra orter i Dalarna och till och med med ett annat land även om det är närmast tänkbara. Ja döm själva och skicka en anmälan till Sverigedemokraterna om ni tycker att inslaget inte tar tillräckligt avstånd från utlänningar:




Jag har länge varit en beundrare av Sissel Kyrkjebö och även om Kalle Moraeus inte kan mäta sig med Sissel - när det gäller längd - så överraskar han henne här med att kunna sjunga också.

Sissel är ju från Norge och vi har ju till och med varit ett par... ja, jag menar nu Norge och Sverige. Jag har tyckt om både Norge och Sissel även om jag blev lite besviken på Norge på Saxdalens Dag... men det gällde ju den norska väderprognosen för 21 augusti.

Hela veckan hade norrmännen bättrar på prognosen för Saxdalen och Malbacken. I början av veckan skulle det bli ganska mycket regn på Saxdalens Dag men ju längre in i veckan vi kom desto mindre regn skulle vi få på lördag och på fredag sa prognosen att det inte skulle bli något regn alls på Saxdalens Dag.

Sen var det - visserligen mycket lätt - men ändå regn på lördag.

Men det sjöng om Saxdalen också i år på Saxdalens Dag. Och det belönades. Ett kreativt par i Borlänge vann tävlingen om en slogan för Saxdalen.

Saxdalen - byn det sjunger om är nu vår slogan.

Annars är det enda negativa om Norge som jag kan komma på att det luktade illa på den skola där vi fick sova när min skolklass 1954 gjorde en skolresa till Oslo. Det låg en fiskkonservfabrik som granne...

På den tiden vi var förenade, Norge och Sverige, hette det Brödrafolkens väl. Det var kung Oscar II:s valspråk. Och visst är vi väl fortfarande brödrafolk även om vi har Norgehistorier och norrmännen och norskorna har Sverigehistorier.

Men så är det i andra länder också. Hinduerna i Indien har t.ex. sina Sikh-historier utan att vara ovänner. För den som vill göra sig ovän med alla utlänningar kan det kanske vara bra att veta att jordens befolkning idag består av 9 380 437 svenskar (31 juli i år) och 6 790 000 000 utlänningar.

Kalle Moraeus vill jag inte ska känna sig diskriminerad på något sätt på grund av sin längd. Sissel Kyrkjebö har sjungit med flera av världens största tenorer och är ofta ett huvud längre än sina medsångare. Längden har mycket liten betydelse i de här sammanhangen.

Inga kommentarer: