fredag 22 november 2013

"Skjut du Martin som har plåt i tårna"

Kanske rubriken för det här inslaget kan vara lite svår att förstå? Den tarvar kanske en förklaring.
  
En förklaring är att rubriken är lånad från en ny bok som just har publicerats: "Skjut du Martin som har plåt i tårna".
  
Det är en bok om idrottsföreningarna i gamla Grangärde kommun och deras historia. Författare är Bengt Östberg, född och uppväxt i Östanbjörka.
  
En annan fråga man kan ställa sig är: Vem är Martin? Jo, Martin hette Andersson i efternamn och bodde ett par hundra meter längre ner här på Malbacken. Han skulle väl kunna kallas den tidens Zlatan i Rävvåla/ Saxdalen.
  
Boken avslöjar ett imponerande detektivarbete för att skriva gamla Grangärde kommuns idrottshistoria och finns nu att köpa på Globe bokandel i Ludvika. 
  
Det här är en praktbok: Inbunden med hårda pärmar, stort format, både färgbilder och svartvita bilder och 257 sidor. Allt för 220 kr. För den som har det minsta intresse för lokal historia eller lokal idrott är den här boken ett måste!
  
Du kan också titta på, köpa och få boken signerad av författaren på följande platser och tider:
   
Lö 23/11 Hembygdsgården Sunnansjö 13.00-15-00.
Lö 30/11 Citykonditoriet Grängesberg 13.00-15-00.
Sö     1/12 Globe bokhandel Ludvika.
Lö    7/12 Grengehuset Grangärde.
  
Själv är jag glad över att Rävvåla/Saxdalens idrottshistoria fått hela 28 sidor av denna exposé. Naturligtvis är jag också stolt över att två av mina kusin-barnbarn som har gjort stora insatser inom utförsåkning finns med i boken, David och Marcus Andersson. Den sporten har vi inte haft någon sektion för i Saxdalen så deras meriter hittas i IFK Grängesberg - Alpina Klubb.

Inga kommentarer: