måndag 18 november 2013

Skåneland - ny film av Johannes Graaf

En del av oss ligger kanske mest på rygg när det är semestertider. Men det gör inte vår flitige filmmakare Johannes Graaf. Den semester som för de flesta nu är slut tillbringade Johannes ganska långt från Saxdalen, nämligen i södra Sverige.
  
Som ofta när jag får e-post från Johannes har han gjort en ny film. Den här gången kallar han den nya filmen Skåneland. Det är en intressant titel som vi kan återkomma till. Men låt oss först titta på filmen Skåneland:


Beteckningen Skåneland är dubbeltydig. Det kan i modern svenska betyda Skåne rätt och slätt, på samma sätt som Värmland ibland kallas Värmeland. Historisk menas oftare med Skåneland den del av södra Sverige som kom att tillhöra Sverige genom freden i Brömsebro 1645 (Halland på 30 år) och freden i Roskilde 1658 (Skåne, Blekinge och Halland - nu permanent samt Bornholm. 
  
Två år efter freden i Roskilde var det dags för en ny fred, freden i Köpenhamn 1660. Sverige "bytte då bort" Bornholm mot 18 danska gods i Skåne.
  
Kuriosa:
För att bestiga mark som blivit svensk vid någon av ovan nämnda freder behöver du inte åka ända till södra Sverige. Det räcker att åka till norra Dalarna! Idre och Särna socknar blev svenska 1645 genom freden i Brömsebro. De hörde tidigare till Norge.
  

Inga kommentarer: