onsdag 13 mars 2013

Tycker du att våren känns avlägsen?

För den som väntar på våren kan den kännas av- lägsen, särskilt med de låga temperaturer vi har nu med dygnsmedeltemperaturer klart under 0 grader varje dygn den senaste veckan. Men det finns hopp!
Här har vi ett säkert vårtecken. På bilden här under ser vi tackan Ester som är tacka på Mosstorpets Fårgård i Sörbyn. Hon fick redan  i slutet av förra veckan det här lilla lammet som hon noggrannt bevakar. Det första lammet tyder ju på att våren är på väg även om den har en bit kvar till Saxdalen.







Andra fakta som talar för en snar vår är att det blir ljusare och att dagarna blir längre. Solen gick idag upp kl. 06:22 i Saxdalen och kommer att gå ner 17:57. Dagens längd är idag 11 timmar och 34 minuter och den ökar varje dag med 5 minuter eller 38 minuter på en vecka.

Vårdagjämningen - när dag och natt är (ungefär) lika långa - inträffar den 20 mars i år och närmare bestämt kl. 11:02. Det är om en vecka och tills dess hinner våren inte komma. Det ska vara sju dygn i rad med dygnsmedeltemperatur över 0 grader. Då räknas det första av de sju dygnen som vårens ankomsttid. Det hinner inte våren i år.

Ett annat vårtecken är när Malbacken förvandlas till Malbäcken. Det har inte hänt riktigt ännu men antydningar till små rännilar har observerats. Så ge inte upp! Njut i stället av den fina vårvinter som naturen bjuder på i år.

Inga kommentarer: