onsdag 7 december 2011

Om el-ljus och skolor i Grangärde socknen 1917

Det blir mörkare och mörkare fram till Jul. Nu hjälper visserligen det tunna snötäcket till att förstärka det ljus vi har utomhus. Men det behövs ljus också inomhus.
 
I skolan behövs både lärare och ljus och det är ingen nyhet. Se här vad tidningen Dalpilen skrev om skolorna i Grangärde den 4 september 1917:

 
 
Elektriskt ljus skulle alltså inledas till lärarbostäderna i Rävåla. Där beräknades också kostnaden till 356 kronor. Det motsvarar i dagens valuta hela 9 615:02 kronor. Så vitt det sig göra lät skulle lärarbostäderna i Laritstorp också få el-ljus. Berodde tveksamheten på att det redan på den tiden ofta blev dubbelt så dyrt att göra någonting jämfört med den planerade kostna- den?
 
För komministerbostaden såg utsikterna ännu mörkare ut. En utredning skulle göras vilket säkert tog sin tid på den tiden också. Eller kanske det är som professor Leif GW Persson förklarar varför det som tidigare gick blixtsnabbt idag tar en evighet: På grund av teknikens utveckling! Eller räk- nade man möjligen med att komministern skulle få ljus och kraft uppifrån?

Inga kommentarer: