söndag 12 oktober 2014

12 oktober är flera av "Alla dessa dagar"

Är det något speciellt med 12 oktober? Själv ställer jag mig liknande frågor då och då och tar då hjälp med svaren från i huvudsak tre källor:

  • Den fria och öppna encyklopedin på internet, Wikipedia
  • Boken "365 Hela årets traditioner, folktro och nya temadagar" av Lena Mellander Fogelberg
  • DEN GAMLA SVENSKA BONDEPRAKTIKAN

12 Oktober i Wikipedia visar att två av världens 194 stater firar sina nationaldagar den 12 oktober: Ekvatorialguinea och Spanien.

Boken "365..." redovisar dessutom fem företeelser som uppmärksammas och firas den 12 oktober:

  • Spanska språkets dag i FN
  • Columbusdagen
  • Äggets dag
  • Internationella reumatikerdagen
  • Civilkuragets dag
Det är mycket spanska i de listade "dagarna". Spanska är självklart språket i nationaldagsfirande Spanien men också ett av de tre officiella språken i Ekvatorialguinea.

Columbusdagen har också stark anknytning till det spanska språket trots att Columbus själv - eller som han kallas på spanska: Cristóbal Colón - var född i Italien.
  
12 oktober 1592 landsteg Columbus för första gången i "nya världen" på en ö i Bahamas. Det var starten för spridningen av spanska språket 

Kan äggets dag ha något att göra med något av det övriga i listan? Lite långsökt kanske men det finns ju ett Columbi ägg. Så Columbus hade ett eget ägg. Läs här.

Monument över upptäckten av Amerika i form av ett ägg i Sant Antoni de PortmanyIbiza, Spanien
Att Columbus landstigning i Nordamerika fick stora konsekvenser för det spanska språket är ganska klart eftersom spanska idag är modersmål för 386 miljoner människor i världen. Av dessa bor 90 % i Syd- och Nordamerika

Att spanska språket har en egen dag i FN beror på att det är ett av sex officiella språk i organisationen. De övriga fem är arabiska, kinesiska, engelska, franska och ryska.

Internationella reumatikerdagen har vad jag vet ingenting att göra med vare sig spanska språket eller Columbus. Det skulle väl i så fall vara spanska sjukan men det är en helt annan sjukdom. Som reumatiker har jag inte vetat om att dagen finns. Det är inte heller något att fira...

Civilkuragets dag är inte så lätt att koppla ihop med de övriga på listan. Men att Columbus hade en hel del av den egenskapen är troligt. Skulle han annars ha startat en resa till Indien utan att veta något om vad som fanns längs seglatsen dit? Nej knappast. Han nådde ju dessutom aldrig fram till målet.

Inga kommentarer: