tisdag 25 mars 2014

Våffeldagen idag, en av alla dessa dagar

Idag är det den 25 mars. Det  är en högtidsdag för oss som tycker om våfflor. Det är ju våffeldagen, den profana varianten av den kristna högtid som kallas Jungfru Marie bebådelsedag eller Vårfrudagen

Våffeldagen inträffar alltid den 25 mars medan den kyrkliga högtiden varierar. Svenska kyrkan högtidlighåller Vårfrudagen den söndag som inträffar 22-28 mars med ett par undantag. Katolska kyrkan firar med ett undantag Vårfrudagen den 25 mars oavsett veckodag.

Den som reser till Paris kan komma ihåg att Vår Fru på franska heter Notre Dame. Det är också namnet på en av de sevärdheter som är svåra att missa om man turistar i Paris. Notre-Dame ligger inte så långt från Hôtel de Ville som vi svenskar gärna vill översätta till Stadshotellet men som betyder Stadshuset.

Själv har jag inte ätit våfflor idag. Jag kunde inte vänta utan gräddade våfflor igår. Idag blev det en annan delikatess som jag tycker inte kan ätas när som helst på året: Semlor. När jag arbetade i Örebro kunde man köpa semlor från december till påsk. Det kändes inte rätt. När det gäller våfflor har jag däremot inga samvetsbetänkligheter att äta dem när som helst under året.

Som uppmärksamma bloggläsare säkert märkt har det varit ett längre uppehåll sedan förra inlägget. Det beror på en oplanerad sjukhusvistelse som inte enbart var oangenäm. Jag återkommer till det inom kort.
 
Hälsar Ola

1 kommentar:

Bengt Östberg sa...

Trevligt att höra ifrån dig igen.