onsdag 15 januari 2014

Nyårspresent i god tid till den nya året

En gammal kompis - nej nu blev det fel! Han är ju inte ens så gammal som jag själv... En kompis sedan lång tid tillbaka (nu blev det rätt) skickade en present omkring juletid. Han vet att jag är intresserad av väder och väderstationer. Den som skickade presenten var Kart-Bosse i Leksand. Men låt oss först se hur presenten ser ut:  

Det handlar alltså om en sten som kan användas för väderprognoser. Hängande i ett snöre eller tråd ger stenens tillstånd följande väderprognoser:

          STENENS TILLSTÅND  PROGNOS  
                     Stenen är våt  Regn
                    Stenen är torr  Inget regn
             Skugga på marken  Sol
                 Vit på översidan  Snö
              Kan inte se stenen  Dimma
                  Stenen svänger  Blåsigt
Stenen hoppar upp och ned  Jordbävning
                      Stenen borta  Tornado (storm)

Det enkla är ju ofta det geniala och Bosses bifogade kommentar till presenten var att jag säkert hade har investerat i onödan - han vet ju att jag redan har en åtminstone någorlunda avancerad väderstation. Dessutom är han nog den person som känner till de flesta stenar i naturen i och omkring Saxdalen. Som mycket duktig orienterare har han kryssat igenom vår natur otaliga gånger. Idag kryssar han mer norrut i Dalarna och speciellt på fjällen runt Idre.

Bosse vet också att Rävvålingar (vi som bebodde byn fram till 1948) var försiktiga. Det var ordet som användes i stället för det mer negativt klingande ordet snål. Därför kanske den här väderstenen kan få stor utbredning när den blir känd i Saxdalen.
  
Läs Bosses intressanta webbsidor. Han är mycket flitigare att publicera än vad jag har orkat med under senare tid.

Hälsar Ola

Inga kommentarer: