torsdag 17 oktober 2013

Är det något särskilt med 16 oktober?

Nja, det beror nog på vilka intressen man har. Jag tittade tillbaka lite på händelser som inträffat detta datum och fann både trevliga och otrevliga händelser detta datum.
  
För den som bara vill se framåt kan Saxdalen blogg redan nu meddela att en total solförmörkelse väntas den 16 oktober. Det kanske ändå inte är så intressant eftersom året det gäller är 2126. Då är det 172 år sedan Sverige haft en total solförmörkelse. Den solförmör- kelsen 1954 minns nog många av oss. Själv åkte jag bil i Norge när det ganska plötsligt blev natt mitt på dagen.
  
En del otrevliga händelser har förstås inträffat detta datum 16 oktober t.ex. för Marie Antoinette, avsatt fransk drottning och maka till Ludvig XVI som var kung i Frankrike. Marie Antoinette avrättades med giljotin i Paris den 16 oktober 1793. Hennes tidigare make hade också han avrättats genom giljotinering nio månader tidigare. Det här hände under den franska revolutionen.

En person som finns med i listan för födda 16 oktober i svenska Wikipedia är Karl Fazer. Om man klickar på länken till Karl Fazer anges däremot födelsetiden i artikeln till 16 augusti. Vi återkommer till problemet med olika födelsedagar.
   
Jag var länge osäker på hur Fazer skulle uttalas. Jag visste att Fazer var ett finskt chokladmärke och jag tycker om Fazers choklad men Fazer låter ju inte som ett finskt namn. Sen träffade jag en gammal vän från min Uppsalatid. Hon kände någon som kände någon annan som kände någon av familjen Fazer  och därmed också hur namnet ska uttalas. Det ska alltså uttalas på tyskt vis och ungefär fattser skrivet med svensk ljudskrift. Förklaringen är att Karl Fazers far utvandrade från Schweiz till Finland i mitten av 1800-talet.
  
I Sverige inträffade betydligt senare 16 oktober 1995 en händelse som väckte en del uppmärksamhet. Det svenska statsrådet Mona Sahlin meddelade att hon tänkte ta en time out  efter de inköp som fick namnet Tobleroneaffären.
  
Här såg jag en möjlig anknytning mellan Karl Fazer och Mona Sahlin. Karl Fazers far kom från Schweiz och hans son tillverkade choklad i Finland. Mona Sahlin köpte i Sverige Toblerone som kommer från Schweiz.
  
Tyvärr tror jag att chokladkopplingen mellan Karl Fazer och Mona Sahlin faller. Den förutsätter ju att Karl Fazer var född den 16 oktober för att han ska komma med i det här inlägget. Efter en del forskning verkar det mindre sannolikt än att rätt födelsetid för Karl Fazer var 16 augusti. I Wikipedia finns båda födelsedata men uppgiften 16 oktober verkar komma från en tidigare tyskspråkig version av Wikipedia som senare ändrats till 16 augusti. Lite mer forskning som stödjer 16 augusti kommer att få mig att ändra den felaktiga födelsedagen i Wikipedia men inte det här inlägget i bloggen.

Inga kommentarer: